HISTORIJSKI REFERENDUM U MOLDAVIJI: Građani duboko podijeljeni oko toga treba li država ući u EU

Sandu je kazala da njena vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana

  • Evropa

  • Prije 2h  

  • 0

Rezultat referenduma u Moldaviji, na kojem su ljudi glasali o tome treba li mijenjati ustav te u njega dodati strateški cilj zemlje da uđe u EU, trenutno je nevjerojatno izjednačen. Prema posljednjim objavljenim rezultatima, nakon obrađenih 98,29 posto glasova samo 79 građana više glasalo je za ulazak u EU.

Dakle, malo više od polovice Moldavaca zaokružilo je da, dok se jedva nešto manje od njih 50 posto protivi europskom putu te zemlje. Analitičari kažu da su glasački listići većinom proeuropske dijaspore prebrojeni pri kraju, što je kampanji “za” dalo poticaj u posljednjem trenutku.

 Referendum se održao u sjeni strahovanja od ruskog uplitanja u teritorij Moldavije. Moldavska predsjednica Maia Sandu je tijekom noći na ponedjeljak osudila trenutne rezultate kao “napad bez presedana na demokraciju”. “Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima milijuna eura, lažima i propagandom kako bi zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je europski orijentirana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana. “Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama”, navela je Sandu. Kremlj je odbacio optužbe o kupovini glasova.

Prebrojena je i većina glasova na predsjedničkim izborima, koji su se odvijali istodobno s referendumom, i rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, no nije uspjela osigurati pobjedu i natpolovični broj glasova. Dobila je 41 posto glasova birača, pa će ići u drugi krug zajedno s Aleksandrom Stoianoglom, kojeg podržava proruska Stranka socijalista. On je dobio 27 posto glasova, što je više nego što se očekivalo, piše BBC. Treći po broju glasova je populist Renato Usatii, a slijedi ga bivša guvernerka Gagauzije Irina Vlah.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumunjskoj i jednom u Francuskoj zbog velikog broja birača. Na birališta se odazvao 51 posto birača do trenutka njihova zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...