VOJNI ANALITIČAR MARINKO OGOREC: Za očekivati je da će Izrael napasti...

Odgovorio je i na pitanje koliko utjecaja ima SAD na odluke izraelskog vojnog kabineta i premijera Netanyahua.

  • Evropa

  • Prije 2h  

  • 0

Izraelska vojska nastavlja ozbiljne i sveobuhvatne operacije i udare na teroriste Hamasa i militante Hezbolaha u Libanonu. Istodobno Izraelski obavještajci ne prestaju sa likvidacijama čelnika spomenutih organizacija koje su sudjelovale u masakru Izraelaca 7. oktobra prošle godine. Razmišlja se i o udarima na Iranska postrojenja za potencijalnu proizvodnju nuklearnog oružja, rafinerije nafte. S time se Washington ne slaže.

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosne politike, gostujući na HRT-u rekao je kako je za očekivati da će Izrael napasti na Iran, da će odgovoriti na onaj napad koji je Iran ostvario po njihovom teritoriju.

-To je na kraju politika Izraela, to je stvar svake suverene zemlje, da se brani, da odgovori na napad. A hoće li biti napadnuta energetska postrojenja, nuklearni program, to je vrlo teško za reći, istaknuvši kako nije dobro i da je to daljnja eskalacija sukoba.

Smatra i da će nakon napada Izraela, Iran opet odgovoriti.

- A kako bi Iran odgovorio - jel` bi možda zatvorio Hormuški tjesnac? Što bi se moglo dogoditi teško je za reći. Ako bi se zatvorio Hormuški tjesnac, recimo, samo hipotetički, onda mi u Europi možemo zaboraviti na jeftinu naftu, rekao je Ogorec.

Odgovorio je i na pitanje koliko utjecaja ima SAD na odluke izraelskog vojnog kabineta i premijera Netanyahua.

- Da nema apsolutnu potporu SAD-a on to ne bi mogao ni raditi. Očito je, i Netanyahu to jako dobro zna, i da Izrael uvijek može računati na pomoć SAD-a. Činjenice je da za sada Izrael vrši vrlo žestoke napade. Možda je to na neki način potaknuto i skorim izborima u SAD-u. Nakon tih izbora situacija će ipak malo biti drugačija i ovisi će tko će pobijediti u SAD-u. Mislim da Netanyahu koristi ovu situaciju dok ne dođe do smjene vlasti u SAD-u, ali SAD će uvijek biti potpora Izraelu, to je neupitno. Samo će se možda promijeniti određeni ciljevi, određena retorika i možda struktura politike koju će voditi SAD, rekao je Ogorec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...