VOJNI ANALITIČAR MARINKO OGOREC: „Ofenziva traje, ali to je otprilike isto napredovanje kakvo su Rusi imali…“

Ogorec je rekao da se vide dvije ozbiljne slabosti ukrajinskih snaga - nedovoljna obuka i nedostatak zračne podrške.

  • Regija

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

I dok predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekuje na skorašnjem sastanku na vrhu NATO saveza jasan znak za članstvo Ukrajine, stručnjaci procjenjuju da će ukrajinska protuofenziva biti duga i veoma krvava. Mogu li Ukrajinci ubrzati oslobađanje zemlje, koliko je predsjednik Rusije Vladimir Putin uzdrman nakon propale pobune paravojne grupe Wagner, te može li to Ukrajina iskoristiti na bojnom polju? O svemu tome "U mreži Prvog" HRT-a govorili su Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović i vojni analitičar portala Index Mario Galić

Ukrajinska protuofenziva napreduje sporije od očekivanog.

- Nije dovoljno nekomu dati naoružanje nego ga moraš osposobiti da zna s njime postupati. Možda bi bilo u redu da se zaustavi ofenziva koja ne napreduje i pričekati da dođe američko oružje i možda je za godinu dana, nakon dodatne obuke, ponovno krenuti, rekao je Galić.

Ogorec je rekao da se vide dvije ozbiljne slabosti ukrajinskih snaga - nedovoljna obuka i nedostatak zračne podrške.

- Kada idete u napadna djelovanja, morate imati vrlo snažnu zračnu potporu i prevlast u zračnom prostoru. Ukrajina to nema i samim time nije stvorila integriranu bojišnicu. 

Treba li zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu?


Ističe kako trenutna ofenziva nema smisla.

- Ofenziva traje, ali to je otprilike isto napredovanje kakvo su Rusi imali tijekom cijele zime, rekao je Ogorec.

Vidmarović ističe da se radi o specifičnom ratu. 

- Ako dobivate visokotehnološke tenkove, morate znati njima upravljati, trebate imati zračnu podršku, trebate imati artiljeriju. Ukrajina sada ima bizaran problem, ima naoružanje i opremu koja je u tehnološkom smislu naprednija od ruske, ali to u ovom "ratu mrcvarenja" ne igra ulogu jer Rusi imaju tih jednostavnih raketa i projektila na tisuće. Resursi pomažu zemljama da mogu nastaviti, a ne da dobiju rat.

Ključni faktori nisu novčani, ističe Vidmarović, nego vanjskopolitički i sigurnosni u smislu konsenzusa tzv. trećeg svijeta odnosno globalnog juga.

- Nemate jedinstva ni u Vijeću sigurnosti ni u UN-u. I zato sada imamo to što jest. Treba sebi izmisliti pobjedu. Rusi to mogu zaustaviti danas, ako Putin odluči da je ovo pobjeda, ali on to neće napraviti. I Ukrajinci sebi mogu izmisliti napredak, ali njihova polazišna točka je oslobađanje cijelog teritorija, pojasnio je Vidmarović.

Ruska ofenziva na istoku


Galić naglašava kako su ukrajinski gubici preveliki.

- Sam tenk neće donijeti pobjedu, već ljudi u njemu, a tu Ukrajinci imaju velikih problema. Kad bi Ukrajinci znali iskoristiti prednosti Leoparda II i djelovati isključivo noću, što Rusi na svojim tenkovima nemaju, bili bi u mnogo boljoj poziciji. Mi i dalje gledamo kako napadaju usred dana. 

Rusija je pokrenula ofenzivu na istoku zemlje. Ogorec kaže da je riječ o taktičkom iskoraku Rusije, a ne ozbiljnijoj ofenzivi.

- Mislim da je to samo pariranje ukrajinskim snagama kako bi odvukli pozornost s dijelova gdje su Ukrajinci pritisnuli, smatra Ogorec.

Jesmo li u kritičnoj fazi rata? 


- Status quo je bio na neki način i dosad. Ako ta ofenziva neće uspjeti, ako se dogodi zaustavljanje, vidimo da većih pomaka na terenu nema, ostaje status quo s obje strane. Snage će se zaustaviti, vršit će se i dalje borbena djelovanja, prepucavanja, topnički napadi, i pitanje je koliko dugo će trajati.

Ogorec je naglasio kako sve to potvrđuje da će rat trajati prilično dugo odnosno dok neka od strana ne pokaže interes da ozbiljno sjedne za pregovarački stol.

Pobuna wagnerovaca


Govoreći o pobuni wagnerovaca, Vidmarović je rekao kako zasad ništa ne upućuje na to da se radilo o dogovoru Prigožina i Putina.

- Ono na što miriši je da je riječ o trivijalnom unutarnje-političkom polumafijaškom okršaju za utjecaj, poštovanje i novac. Prigožin je htio ishodovati bolje uvjete.

- Prigožinu odgovara da bude "slobodan umjetnik". Prigožin je na blef krenuo prema Moskvi da pokaže kako je važan. On ni u jednom trenutku nije naznačio da nekoga želi skinuti s vlasti. Protiv njega se vjerojatno neće dići optužnica, i dalje će egzistirati, ali bit će izbačeni njegovi poslovni aktivi. Dio wagnerovaca će dobiti poziv u FSB gdje će morati odlučiti hoće li na 5 godina na "wellness u Sibir" ili će potpisati ugovor s ministarstvom obrane, rekao je Vidmarović.

Uvjeren je da će utjecaj i jačina Wagnera i Prigožina pasti, ali napominje kako Putinu treba Wagner.

- Nije ga namjera izbaciti iz igre, osramotiti ili uništiti, već je namjera skratiti mu krila da izgubi autonomiju koju je osjetio, dodao je Vidmarović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...