ISTRAGA JOŠ NIJE OKONČANA: U predmetu napada na povratnika kod Zvornika Senada Sejfića...

Sejfić je kazao da je ovo tužilaštvo skoro cijelu godinu vodilo istragu samo protiv jednog napadača zbog fizičkog napada, te da je on uložio žalbu tražeći da se procesuira i drugi napadač, kojeg je identifikovao na prepoznavanju.

  • Društvo

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Nakon više od godinu dana od napada na povratnika Senada Sejfića kod Zvornika, Okružno javno tužilaštvo Bijeljina nije okončalo istragu, koja je proširena na još jednu osobu, što Sejfić vidi kao odugovlačenje.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina su na upit Detektora potvrdili da je istraga proširena na još jedno lice zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “teška tjelesna povreda”.

“Postupajući tužilac preduzima sve potrebne istražne mjere i radnje, u cilju prikupljanja dokaza, kako bi ubrzo bila donesena pravilna tužilačka odluka”, odgovorili su iz Tužilaštva.

Sejfića, povratnika u Kamenicu kod Zvornika, početkom septembra 2023. fizički su napale dvije osobe dok je sjedio u svom automobilu ispred džamije. Tek četiri mjeseca poslije napada, Okružno javno tužilaštvo Bijeljina je kvalificiralo predmet kao nanošenje tjelesnih povreda nakon nesporazuma u saobraćaju protiv jedne osobe. Više od godinu dana nakon napada, napadači nisu kažnjeni niti je postupak završen.

“Da budem iskren, nek traje koliko traje, borit ću se svim sredstvima da pravda bude zadovoljena. Neka oni odugovlače koliko hoće, ne paničim i ne odustajem od toga”, poručio je Sejfić.

Detektor je u ranijim tekstovima pisao o dužini trajanja istrage napada na povratnika Sejfića i potrebi za brzom reakcijom u slučajevima kada su napadnute manjinske grupe u nekoj sredini i kojima se povećava osjećaj nesigurnosti zbog konteksta događaja i mrzilačkog narativa.

Sejfić je kazao da je ovo tužilaštvo skoro cijelu godinu vodilo istragu samo protiv jednog napadača zbog fizičkog napada, te da je on uložio žalbu tražeći da se procesuira i drugi napadač, kojeg je identifikovao na prepoznavanju.

“Advokat je uputio prigovor i uvažili su ga, ponovo će se nastaviti postupak, sad i protiv drugog lica”, rekao je on.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina su odgovorili da je kvalifikacija djela za prvo lice ostala nepromijenjena.

Prema kvalifikaciji koju je utvrdilo Tužilaštvo, djelo je kažnjivo novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine. Nasilna djela učinjena iz mržnje kažnjavaju se zatvorom u trajanju od dvije do osam godina.

Iz ovog tužilaštva su ranije naveli da događaj za koji se vodi istraga nema veze s napadom na Senada Sejfića kao povratnika, te da je riječ o nesporazumu u saobraćaju, prilikom čega je došlo do svađe i tuče, u kojoj se niko od učesnika nije međusobno poznavao odranije.

Ova vrsta kvalifikacije za Sejfića je neprihvatljiva, kazao je te naveo da su morali uzeti u obzir da je on povratnik u mjesto u kojem su “počinjeni strašni ratni zločini tokom rata i da se zbog tog konteksta povratničko stanovništvo na svaki incident osjeća nesigurnije”.

Rekao je da je od bijeljinskog Tužilaštva dobio obavijest da može pokrenuti postupak za nadoknadu fizičke štete prilikom napada dvije osobe u septembru prošle godine, što je on i učinio.

“Advokat je zvao sudskog vještaka da vještači nalaze i povrede. On je nakon vještačenja utvrdio iznos štete 4.900 KM, uključujući povrede vilice, zuba, nosa, leđa”, kazao je Sejfić, dodavši da su nalaze vještaka proslijedili u Tužilaštvo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...