HRVATSKA KUPUJE NAJNOVIJE LEOPARDE: Stare tenkove i oklopnjake šalju u Ukrajinu

Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi zajedničkom programu nabave glavnog borbenog tenka Leopard 2A8, najmodernije verzije koju proizvodi Rheinmetall, vodeći evropski proizvođač oružja.

  • Regija

  • Prije 2h  

  • 0

Hrvatska planira nabaviti 50 novih njemačkih tenkova Leopard 2A8, neslužbeno se doznaje. Danas će u Berlinu hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić i njemački ministar odbrane Boris Pistorius potpisati pismo namjere koje će označiti prvi korak u ovoj nabavi, prenosi Index.hr.

Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi zajedničkom programu nabave glavnog borbenog tenka Leopard 2A8, najmodernije verzije koju proizvodi Rheinmetall, vodeći evropski proizvođač oružja.

Prema dostupnim informacijama, model nabave predviđa da Hrvatska u prvoj isporuci Ukrajini pošalje 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80 iz svojih zaliha, uključujući pričuvne dijelove i streljivo. Za hrvatsku isporuku tenkova i oklopnjaka Ukrajini sredstva bi osigurala Njemačka, odnosno za taj iznos bi se umanjila ukupna cijena nabave novih Leoparda 2A8 za Hrvatsku.

Hrvatska vojska trenutno raspolaže s oko 70 dobro održavanih tenkova M-84. Zamjena ovih starijih tenkova, proizvedenih u vrijeme bivše države, novim Leopardima 2A8 smatra se ključnom za modernizaciju hrvatskih oružanih snaga.

Vlada bi do sredine studenoga trebala donijeti formalnu odluku o višegodišnjem finansiranju ovog projekta. Tada bi trebala biti poznata i konačna cijena nabave Leoparda i ostali detalji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...