Hronika
TRAGEDIJA U SREDNJOJ BOSNI: Citroen sletio s ceste, poginula...
Prije 21 min0
Cjeloviti ječam: Zadržava vanjski sloj mekinja i sadrži više vlakana od oljuštenog ječma. Kuhanje traje dulje, pa je idealan za juhe i variva.
Zdravlje
Prije 19h
0
Ječam je cjelovita žitarica bogata vlaknima i hranjivim tvarima koju možda ne uvrštavamo često u prehranu, no u nastavku otkrijte zašto bi ovu namirnicu trebali češće jesti. Dvije glavne vrste ječma su:
Cjeloviti ječam: Zadržava vanjski sloj mekinja i sadrži više vlakana od oljuštenog ječma. Kuhanje traje dulje, pa je idealan za juhe i variva.
Oljušteni ječam: Mekinje su uklonjene, što skraćuje vrijeme kuhanja. Često se koristi kao sastojak za müsle, juhe i salate.
Oljušteni ječam češće se jede, a kuha se od 25 do 30 minuta, dok cjeloviti može zahtijevati i do sat vremena kuhanja.
Mnogi ljudi ne unose dovoljno vlakana, a ječam je vrlo bogat vlaknima i ugljikohidratima. Šalica kuhanog cjelovitog ječma sadrži 6 grama vlakana, dok oljušteni ječam ima 3 grama. Osim vlakana, ječam je izvor tiamina, mangana, fosfora, selena i magnezija, koji su važni za zdravlje kostiju, metabolizam i imunitet.
Iako ima zdravstvene prednosti, neki ljudi ga ne smiju jesti. Ječam sadrži gluten i nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten te može izazvati reakcije kod onih s alergijom na pšenicu, piše Yahoo Life.
Ječam i cjelovite žitarice povezani su s brojnim zdravstvenim koristima.
Kontrola kolesterola: Ječam sadrži beta-glukan, topljiva vlakna koja pomažu smanjiti kolesterol vezanjem u crijevima i utjecajem na mikrobiom.
Regulacija šećera u krvi: Konzumacija cjelovitih žitarica poput ječma, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i poboljšati razinu šećera u krvi natašte.
Smanjenje upale: Cjelovite žitarice, uključujući ječam, mogu smanjiti upalu, koja je povezana s bolestima srca, pretilošću i rakom.
Utjecaj na tegobe dišnog sustava: Istraživanja pokazuju da 100 grama ječma dnevno, može ublažiti simptome poput začepljenosti nosa i kihanja.
Upravljanje težinom: Studije sugeriraju da konzumacija ječma navečer potiče GLP-1 hormon, što smanjuje unos hrane i osjećaj gladi idućeg dana.
Poboljšava probavu: Ječam pomaže zadovoljiti dnevne potrebe za vlaknima, čime poboljšava probavu, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i ublažava zatvor.
Hronika
TRAGEDIJA U SREDNJOJ BOSNI: Citroen sletio s ceste, poginula...
Prije 21 min0
Mini market
HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako je Hadžifejzović reagirao na škakljivo pitanje Milorada Dodika...
Prije 30 min0
Mini market
"NEZGODNO JE KAD TI JE PRIJATELJ...": Milorad Dodik komentirao inicijativu za smjenu ministra Elmedina Konakovića...
Prije 42 min0
Društvo
DROBNJAK DOŠAO NA RED: Potvrđena optužnica protiv policijskog službenika, tereti se za...
Prije 45 min0
Zdravlje
JEDNU JEFTINU ŽITARICU TREBAMO ČEŠĆE JESTI: Postoji čak 6 razloga za to
Prije 19h0
Zdravlje
BEZOPASNE, ALI BOLNE, NEUGODNE I DOSADNE AFTE: Četiri kućna lijeka za zacjeljivanje ranica u ustima
25. Jan. 20250
Zdravlje
JESTE LI VEĆ PROBALI JOGU ZA OČI: Riješite se glavobolje i napetosti uz nekoliko jednostavnih pokreta
24. Jan. 20250
Zdravlje
KORTIZOL I DANAŠNJI UBRZANI ŽIVOTNI TEMPO: Ljekar objasnio kako smanjiti hormon stresa, pročitajte njegove savjete
26. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.