Zdravlje
HARVARDSKA ŠKOLA JAVNOG ZDRAVLJA: Zašto ne treba jesti banane na prazan stomak?
Prije 26 min0
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu...
Gastro
29. Jan. 2025
0
Tiramisu je jedan od omiljenih deserata uopće, a vole ga i oni koji ga pripremaju - jedan je od najbrže gotovih. Glavni sastojak kreme je sir mascarpone. Znamo da se radi o nešto skupljem siru, a posebno je to osjetno danas kad mu je cijena još i dodatno porasla.
Zamjena za mascarpone u ovom je slučaju ricotta sir. Ricotta je talijanski sir blagog okusa i kremaste, lagano zrnkaste (prije "brašnaste") teksture. Sir se ne radi direktno od mlijeka, nego od sirutke koja ostaje nakon proizvodnje sireva poput mozzarelle ili pecorina.
Nakon cijeđenja glavnog sira sirutka se ponovno zagrijava na visoku temperaturu, nakon čega se preostali proteini zgrušavaju i formiraju sitne grudice. Zadnji korak u proizvodnji je cijeđenje, kada se grudice skupljaju i cijede u platnenim vrećama ili kalupima, dok se ne dobije kremasta, ali blago zrnata tekstura. Obično se radi od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka.
Ricotta se može koristiti u jelima s tjesteninom, poput lazanja i raviola, u desertima poput cannola ili cheesecakea, pitama i tortama ili kao namaz na kruhu. U ovom slučaju koristimo ga u pripremi tiramisua - a sigurni smo da vas neće razočarati.
Evo što će sve biti potrebno.
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu. Piškote umačite u kavu s rumom, pa ih slažite u kalup - red piškota, red kreme. Završite s kremom kao zadnjim slojem, posipajte kakaom i dobro ohladite u hladnjaku. Detaljan recept pronađite ovdje.
Zdravlje
HARVARDSKA ŠKOLA JAVNOG ZDRAVLJA: Zašto ne treba jesti banane na prazan stomak?
Prije 26 min0
Hronika
HRVATSKA POLICIJA UHAPSILA VIŠESTRUKOG KRADLJIVCA AUTOMOBILA: Prodavao ih i u BiH
Prije 30 min0
Hronika
BH. DRŽAVLJANIN UPRAVLJAO VOZILOM POD UTJECAJEM DROGE: Kažnjen s 1.992 eura
Prije 44 min0
Vijesti
GRAĐANI TRAŽE OZBILJNIJE MJERE: Nikšić najavio da će održati sastanak s predstavnicima trgovina o cijenama
Prije 57 min0
Gastro
NAPRAVITE NAJUKUSNIJU I NAJBRŽU PITU: Sve što vam je potrebno su tri krompira i tri jajeta
30. Jan. 20250
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Napravite vrhunski kadaif prema tradicionalnoj recepturi, nema šanse da ne uspije…
30. Jan. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT NA INTERNETU: Za tren oka napravite domaću kukuruznu pogaču, i oduševite ukućane…
Prije 13h0
Gastro
OMILJENI DESERT: Začas napravite tiramisu sa malo drugačijim sastojcima, oduševit ćete ukućane
29. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.