TRI VRSTE ČAJA ZA BOLJU PROBAVU I ENERGIJU: Ujutro je najbolje konzumirati...

Pravilno varenje utiče na nivo energije, imunitet i opšte zdravlje!

  • Zdravlje

  • 07. Apr. 2025  07. Apr. 2025

  • 0

Jutro je ključno za pripremu tijela na sve izazove koje donosi dan, i važno je započeti ga na pravi način – uz čaj koji poboljšava varenje. Pravilno varenje utiče na nivo energije, imunitet i opšte zdravlje, a postoji nekoliko vrsta čajeva koji mogu pomoći da se probavni sistem „pokrene“ za bolji početak dana, piše Index.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusan napitak, već je poznat i po svojim antioksidativnim svojstvima i blagotvornom dejstvu na sistem za varenje. Sadrži katehine – prirodne supstance koje pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje crijeva. Ima i blago diuretičko dejstvo, što može pomoći u eliminaciji toksina iz organizma.

Zeleni čaj podstiče lučenje žuči, što olakšava varenje i može smanjiti osećaj težine nakon jela. Takođe ima blago antibakterijsko dejstvo, koje može pomoći u smanjenju bakterijskih infekcija koje ponekad pogađaju digestivni sistem. Za najbolji efekat, pripremite zeleni čaj sa vrućom, ali ne ključalom vodom, i ostavite ga da odstoji dva do tri minuta. Previše vrela voda može uništiti antioksidanse.

Čaj od nane

Čaj od nane je jedan od najpoznatijih napitaka za ublažavanje stomačnih tegoba. Mentol iz ove biljke ima umirujuće dejstvo na probavni trakt i može pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti. Nana je poznata po svojim antispazmodičnim (protivgrčevitim) svojstvima, koja opuštaju mišiće crijeva i pomažu u regulaciji varenja.

Nana podstiče lučenje žuči i olakšava varenje, posebno kada se pije ujutru, prije jela. Takođe može smanjiti osećaj nadutosti i gasove, i ubrzati varenje. Pripremite svježe listove nane tako što ćete ih preliti vrućom (ne ključalom) vodom i ostaviti da odstoje pet do sedam minuta. Svježi ili sušeni listovi nane daju najbolji ukus.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je izuzetno efikasan za podsticanje varenja. Đumbir je prirodno protivupalno sredstvo koje pomaže u smanjenju upala i iritacija u digestivnom sistemu. Osim toga, stimuliše cirkulaciju u organima za varenje i može ubrzati čitav proces varenja.

Đumbir je poznat i po svojim antiemetičkim svojstvima – ublažava mučninu i nelagodnost u želucu. Takođe podstiče lučenje žuči i enzima koji pomažu razgradnju hrane. Za pripremu čaja od đumbira, izrežite komadić svežeg đumbira i prelijte ga ključalom vodom. Ostavite da odstoji pet do deset minuta. Po želji, možete dodati malo meda ili limuna za intenzivniji ukus.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...