KLASIČNI ITALIJANSKI RECEPT ZA KANELONE: Napravite sporo kuhani ragu preliven kremastim...

Ovaj klasični recept za kanelone s mesnim raguom predstavlja italijansku hranu u svom najboljem izdanju.

  • Gastro

  • 16. Apr. 2025  16. Apr. 2025

  • 0

Kaneloni su punjeni bogatim, sporo kuhanim raguom pa preliveni kremastim bešamel umakom i većom količinom parmezana, a zatim zapečeni dok nisu poprimili lijepu zlatnu boju.  

Sastojci:

8 cannellona

10 gr rendanog "žutog" sira

Ragu:

3 kašike maslinovog ulja

500 gr faširanog mesa

1luk, sitno nasjeckan

2 čehna bijelog luka, narezana na ploške

1 štapić celera listaša, sitno nasjeckanog (a može i iz kesice)

100 ml kvalitetnog crnog vina

1 lista lovora

800 gr nasjeckanog paradajza iz konzerve

75 ml punomasnog mlijeka

so

svježe mljeveni biber

Bešamel umak:

25 gr putera

25 gr brašna

1 list lovora

380 ml punomasnog mlijeka, toplog

1 prstohvat muškatnog oraščića

so

nekoliko kapi alkoholnog octa

Priprema:

1. Počnite s pripremom fila

Dodajte dvije trećine maslinovog ulja u veliku tavu i pržite faširano meso dok ne porumeni. Izvadite faširano meso iz tave pa dodajte preostalo ulje zajedno s lukom, bijelim lukom, celerom i prstohvatom soli. Dinstajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte faširano meso natrag u tavu zajedno s vinom i lovorovim listom. Kuhajte dok se vino ne reducira na pola pa dodajte paradajz i mlijeko. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 1 sat.

2. Pripremite bešamel

Za to vrijeme pripremite bešamel. Zagrijte puter i brašno u tavi i miješajte dok ne dobijete tijesto (ovo se zove roux). Kuhajte roux oko minutu kako biste izbjegli brašnasti okus umaka. Malo po malo umiješajte toplo mlijeko bez da bude grudvica. Dodajte lovorov list, muškatni oraščić i prstohvat soli te dinstajte 5 minuta uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.

3. Filujte kanelone

Kada je spreman, ragu bi trebao imati gustu baršunastu teksturu. Kada ste zadovoljni teksturom, upalite rernu na 180°C. Da bi napunili kanelone, trebat će vam kesica za punjenje s relativno širokim otvorom. Napunite sve kanelone filom pa kašikom stavite ostatak ragua u posudu oko rubova tjestenine. Zatim prelijte bešamel umakom i prekrijte narendanim parmezanom.

4. Ispecite u rerni

Pecite kanelone 40-50 minuta dok ne porumene i fino se zapeku, a zatim ih poslužite vruće.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...