Žena
GLUMICA U FRANCUSKOJ: Bojana Gregorić Vejzović za ovo prevrtljivo vrijeme izabrala popularne hlače (FOTO)
Prije 2h0
Ovaj klasični recept za kanelone s mesnim raguom predstavlja italijansku hranu u svom najboljem izdanju.
Gastro
16. Apr. 2025 16. Apr. 2025
0
Kaneloni su punjeni bogatim, sporo kuhanim raguom pa preliveni kremastim bešamel umakom i većom količinom parmezana, a zatim zapečeni dok nisu poprimili lijepu zlatnu boju.
Sastojci:
8 cannellona
10 gr rendanog "žutog" sira
Ragu:
3 kašike maslinovog ulja
500 gr faširanog mesa
1luk, sitno nasjeckan
2 čehna bijelog luka, narezana na ploške
1 štapić celera listaša, sitno nasjeckanog (a može i iz kesice)
100 ml kvalitetnog crnog vina
1 lista lovora
800 gr nasjeckanog paradajza iz konzerve
75 ml punomasnog mlijeka
so
svježe mljeveni biber
Bešamel umak:
25 gr putera
25 gr brašna
1 list lovora
380 ml punomasnog mlijeka, toplog
1 prstohvat muškatnog oraščića
so
nekoliko kapi alkoholnog octa
Priprema:
1. Počnite s pripremom fila
Dodajte dvije trećine maslinovog ulja u veliku tavu i pržite faširano meso dok ne porumeni. Izvadite faširano meso iz tave pa dodajte preostalo ulje zajedno s lukom, bijelim lukom, celerom i prstohvatom soli. Dinstajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte faširano meso natrag u tavu zajedno s vinom i lovorovim listom. Kuhajte dok se vino ne reducira na pola pa dodajte paradajz i mlijeko. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 1 sat.
2. Pripremite bešamel
Za to vrijeme pripremite bešamel. Zagrijte puter i brašno u tavi i miješajte dok ne dobijete tijesto (ovo se zove roux). Kuhajte roux oko minutu kako biste izbjegli brašnasti okus umaka. Malo po malo umiješajte toplo mlijeko bez da bude grudvica. Dodajte lovorov list, muškatni oraščić i prstohvat soli te dinstajte 5 minuta uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Filujte kanelone
Kada je spreman, ragu bi trebao imati gustu baršunastu teksturu. Kada ste zadovoljni teksturom, upalite rernu na 180°C. Da bi napunili kanelone, trebat će vam kesica za punjenje s relativno širokim otvorom. Napunite sve kanelone filom pa kašikom stavite ostatak ragua u posudu oko rubova tjestenine. Zatim prelijte bešamel umakom i prekrijte narendanim parmezanom.
4. Ispecite u rerni
Pecite kanelone 40-50 minuta dok ne porumene i fino se zapeku, a zatim ih poslužite vruće.
Prijatno!:)
Žena
GLUMICA U FRANCUSKOJ: Bojana Gregorić Vejzović za ovo prevrtljivo vrijeme izabrala popularne hlače (FOTO)
Prije 2h0
Svijet
ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI: Predsjednici parlamenata 13 zemalja dižu glas protiv izraelskih napada na Gazu
Prije 2h0
Sport
STRADAO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI: Ko je bio Nikola Pokrivač? Igrao za Dinamo, bio reprezentativac...
Prije 2h0
Vijesti
KAKVA JE OVO DRŽAVA?: Vahid Bajrektarević danas uhapšen na granici pri ulasku u BiH, Milorad Dodik slobodno prelazi granicu kad god hoće!
Prije 2h0
Gastro
IDEJA ZA SUPER UKUSNU SALATU: Uz nekoliko sastojaka iz frižidera napravite ovu laganu i hranjivu salatu...
17. Apr. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
17. Apr. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Pogledajte kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
16. Apr. 20250
Gastro
KLASIČNI ITALIJANSKI RECEPT ZA KANELONE: Napravite sporo kuhani ragu preliven kremastim...
16. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.