SRPSKI REŽIM I DALJE KRIJE UBIJENE: Kosovo još uvijek se traga za više od 1.600 nestalih tokom rata

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da nastavlja kršiti briselski sporazum dvije države o nestalima, ignorišući zahtjeve Kosova da otvori arhive srpske policije i vojske o hiljadama nestalih tokom rata na Kosovu 1998./1999. godine.

  • Regija

  • 27. Apr. 2024  

  • 1

Na Kosovu se 27. aprila obilježava Dan nestalih osoba i čak 24 godine nakon napada vojnih i paravojnih srpskih formacija, porodice Albanaca, Srba i drugih nacionalnosti još uvijek čekaju na pronalazak svojih članova i istinu o njihovoj sudbini.

Ambasada SAD na Kosovu je saopštila da je i danas uz članove porodica koji ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim rođacima i ukazala da odgovori o sudbini nestalih moraju biti prioritet.

U saopštenju Ambasade povodom Dana nestalih osoba Kosova navodi se da posle više od dve decenije porodice i dalje nemaju te odgovore.

Nestale generacije 

Podaci Fonda za humanitarno pravo ukazuju na to da je tokom rata 1998-99. Kosovo pretrpelo gubitak od više od 13.500 života, pri čemu su ogromnu većinu činili Albanci.

Procenjuje se da se na cijeloj teritoriji Kosova dogodilo oko 400 masakra. Tokom godina u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji pronađeno je na hiljade posmrtnih ostataka, dok je oko 400 posmrtnih ostataka nestalih još uvek neidentifikovano, jer su neke porodice odbile da daju svoj DNK, u nadi da su članovi njihovih porodica još živi.

Više od 1.600 ljudi se i dalje smatra nestalim.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da nastavlja kršiti briselski sporazum dvije države o nestalima, ignorišući zahtjeve Kosova da otvori arhive srpske policije i vojske o hiljadama nestalih tokom rata na Kosovu 1998./1999. godine.

Govoreći nakon odavanja počasti nestalima 27. aprila u Prištini, Osmani je rekla da "Srbija i danas nastavlja činiti dvostruki zločin, jer je jednom počinila zločin, a onda je dala sve od sebe da ga sakrije, skrivajući tragove zločina i 25 godina kasnije".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...