"PUTIN I JA SMO GODINAMA SARAĐIVALI": Bivši njemački kancelar ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu grešku“, ali još uvijek odbija kritizirati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

  • Evropa

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovo je danas ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a službena Moskva odmah je pozdravila izjave bivšeg njemačkog kancelara.

„Dobri osobni odnosi poput onih između Putina i Schroedera mogu pomoći pri rješavanju problema“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Schroeder: Putin i ja smo godinama surađivali, to može pomoći u pregovorima

On je rekao kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder u vrijeme dok je obnašao ovu funkciju, iznova pokazali da dobri privatni odnosi mogu biti od koristi.

„To je pomoglo u rješavanju najtežih pitanja i u postupnom poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Bivši kancelar iznova je, u razgovoru za njemačku agenciju Dpa, ponudio svoje posredovanje u eventualnim razgovorima između Moskve i Kijeva.

„Mi smo godinama razborito sarađivali. Možda to još može pomoći u pronalasku rješenja za pregovore“, rekao je Schroeder.

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu grešku“, ali još uvijek odbija kritizirati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Dugogodišnje prijateljstvo s Putinom, rusku agresiju nazvao "fatalnom greškom"

Zbog ustrajanja na prijateljstvu s Putinom, vodstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), čiji je Schroeder član, žestoko ga je kritiziralo i zaprijetilo izbacivanjem iz stranke. Međutim, proces isključenja Schroedera, koji je bio kancelar od 1998. do 2005., propao je, prenosi Hina.

Schroeder je dugo nakon napada Putina na Ukrajinu zadržao vodeća unosna mjesta u ruskim energetskim kompanijama, između ostalog i u konzorciju Baltičkog plinovoda.

Bivšem šefu SPD-a u međuvremenu je oduzeto pravo na ured i osoblje, na što kao bivši kancelar ima pravo. Aktuelna stranka sa socijaldemokratom Olafom Scholzom na čelu je zbog Schroedera pokrenula i izmjenu zakona kojim bi se bivšim predsjednicima države i kancelarima smanjilo pravo na povlastice nakon silaska s položaja.

Schroeder je također rekao da smatra da bi "Francuska i Njemačka morale preuzeti inicijativu". "Očito je da rat ne može završiti potpunim porazom jedne ili druge strane", smatra on.

Špekulacije o tome da bi Putin mogao započeti nuklearni rat ili napasti neku od zemalja NATO-a na istočnom krilu bivši njemački kancelar opisao je kao "glupost". No, kako bi se u korijenu zaustavila eskalacija prema takvim scenarijima i spriječila veća zabrinutost stanovništva, mora se, osim podrške Ukrajini, ozbiljno razmisliti o rješenju sukoba, naglasio je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...