AKCIJU IRANA MNOGI SMATRAJU BLAGOM, ALI VOJNI EKSPERTI TVRDE DRUGAČIJE: "To bi bio uvod u globalni haos..."

Iran je ili osjećao da mora nešto učiniti, ali nije želio eskalirati situaciju, ili je ovo "prvi među ostalim činovima".

  • Svijet

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

Komandosi iranske Revolucionarne garde jutros su iskočili ih helikoptera na brod povezan s Izraelom u Hormuškom tjesnacu.

Iako je Izrael odmah najavio reakciju, vojni analitičari smatraju da je prvi potez Irana neočekivano blag i da se najavljena osveta očekivala u većem obimu. No, istovremeno upozoravaju da je zaplijena broda tek puki signal koji pokazuje svijetu, ne samo Izraelu, da Iran može izazvati globalni haos.

Izraelsko 'očito' provociranje Irana znači da je odgovor očekivan, kaže Yoss Mekelberg, saradnik na programu Chatham Housea za Bliski istok i Sjevernu Afriku za Sky News, prenosi Raport.ba.

Ali zapljena trgovačkog broda u Hormuškom tjesnacu "nije baš odgovor koji smo očekivali, relativno je mali", rekao je.

Iran je ili osjećao da mora nešto učiniti, ali nije želio eskalirati situaciju, ili je ovo "prvi među ostalim činovima".

Mekelberg je rekao da je teško znati koji su prioriteti Benjamina Netanyahua, koji je izgubio velik dio podrške međunarodne zajednice u Gazi i sada "provocira (Iran) da reagira".

Iran okrivljuje Izrael za napad na svoj konzulat u Siriji u kojem su ubijeni viši zapovjednici - Izrael nije rekao da je odgovoran.

"Bilo je tako očito da postoji očekivanje… za odgovor, pitanje je kakav odgovor", rekao je Mekelberg.

No, Alex Rossi kaže da to što su se na dnevnom svjetlu, komandosi iz Islamske revolucionarne garde ukrcali i preuzeli brod u strateški važnom Hormuškom tjesnacu ipak jaka poruka.

"Ogromne količine nafte i plina svakodnevno prolaze plovnim putem - ako bi bio zatvoren, to bi imalo ogromne posljedice za globalnu trgovinu. Ukratko, izazvao bi haos.

Zašto su Iranci ovo učinili? Pa, vrijeme je sve.

Brod, MSC Aries, plovi pod portugalskom zastavom, ali je povezan sa Zodiac Maritimeom, koji je dio portfelja izraelskog milijardera Eyala Ofera.

Napetosti između Izraela i Irana su iznimno visoke - američke obavještajne službe tvrde da je odmazda za napad na konzulat u Damasku neizbježna.

Zauzimanje broda vjerovatno neće izazvati vojni odgovor IDF-a, ali šalje signale.

To je provokacija za Jeruzalem, ali je i poruka izraelskim saveznicima da Iran može izazvati haos zatvaranjem Hormuškog tjesnaca.

U tom smislu to je projekcija iranske moći i upozorenje da stajanje uz Izrael može donijeti posljedice", zaključio je Rossi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...