POBUNA U HERCEGOVINI: Mještani protiv solarnih elektrana koje gradi firma Zdravka Mamića, strahuju od…

Mještani su nezadovoljni odlukom da im se ne dozvoli prisustvo na sjednici Gradskog vijeća.

  • Društvo

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Iako su mještani mostarskih naselja potpisivanjem peticija i kroz mirna okupljanja otvorili brojna pitanja u vezi sa izgradnjom solarnih elektrana koje gradi kompanija Zdravka Mamića, na sjednicu Gradskog vijeća o solarima, koja je zakazana za ponedjeljak, nisu pozvani. A jedina tačka dnevnog reda tiče se analize uticaja na životnu sredinu nakon izmjena Prostornog plana Grada Mostara, kojim su planirana solarna postrojenja.

Mještani su nezadovoljni odlukom da im se ne dozvoli prisustvo na sjednici Gradskog vijeća.

Najavljuju sljedeće poteze i podsjećaju kako ni nedavno održana javna rasprava o ovoj temi nije dala ni jedan odgovor na njihova mnogobrojna pitanja.

Već mjesecima unazad neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ ukazuje na brojne nepravilnosti koje se dešavaju u njihovim naseljima ubrzanom izgradnjom solarnih elektrana.Najviše problema imaju mještani naselja Međine jer su građevinski radovi započeli na novoj parceli koja se nalazi tik iznad njihovih kuća.

"Nije to bila neka jaka kiša, ali dobili smo ravan trene, vegetacija uništena, šuma iskrčena i naravno sva ta voda slila se u naselje i odnjela sve pred sobom. Ja kao mještanin, kada u noći čujem pada kiša, ustajem u dva u tri iza ponoći gledam, tu mi spavaju i djeca i to je tako ružan osjećaj. Naša egzistencija je totalno ugrožena", kaže Armin Dubljević, iz neformalne grupe građana Međine.

Mještani su i ranije upozoravali kako je izrada nacrta dopune Prostornog plana HNK obilježena nejasnoćama, neregularnostima i potencijalnim pravnim problemima.Pitanja imaju i nakon prezentacije studije o pogodnosti prostora za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana HNK, koja je održana početkom aprila.

"Odredile su se pozicije budućih trafo stanica. Grad Mostar je u jednom trenutku i investitori vjerovatno skontali bez obzira što su izgradili solarna postrojenja, na primjer u Pologu, da se ne mogu spojiti na distribucijsku mrežu bez trafo stanica a nadležnost trafo stanica je Kanton i sad to ide po hitnoj proceduri u kantonu da se udovolji investitorima. Sad se postavlja pitanje da li je to po zakonu?“, poručio je Mario Ćosić, ispred neformalne grupa građana Miljkovići.


 Iako su nakon Javne rasprave mještani tražili zakazivanje tematske sjednice, prisustvo na sjednici zakazanoj za 15. april - odlukom Kolegija Gradskog vijeća nije im odobreno.

"Mi ćemo u narednim danima kontaktirat vijećnike kako bi oni mogli izložiti naše zahtjeve i priložit im dokumentaciju kako bi oni mogli na sjednici s jednom tačkom iznjeti naše probleme. Nas je pet predstavnika mjesnih zajednica, tako ćemo se i rasporedit po vijećnicima", poručio je Ćosić.

Za ponedjeljak 15. aprila predstavnici neformalne grupe građana su najavili okupljanje ispred mostarske Vijećnice, tokom trajanja sjednice, kada će još jednom pozvati lokalne vlasti na poštivanje zakona.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...