UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Novca je sve manje, a računi u bankama zatvoreni, Dodik se nada da će mu oni pomoći, ali...

Dodik navodi da je na sastanku razgovarano o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

  • Politika

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

-Kina prepoznaje Republiku Srpsku kao partnera jer smo atraktivan i partner vrijedan pažnje, rekao je za RTRS predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nakon sastanka sa kineskom delegacijom.

Dodik tvrdi da su kineskim predstavnici pokazali kako se rade projekti te da sa njima Republika Srpska može da sarađuje u svakoj sferi djelatnosti. 

Dodik navodi da je na sastanku razgovarano o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

- Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržmo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put, navodi Dodik.

-Republika Srpska prva koja je u okviru jugoistočne Evrope uradila Termoelektrane Stanari.

Ponosni smo što je predsjednik Kine Xi Jin Ping često pominjao tu činjenicu, navodi Dodik.

Dodik navodi da sa Kinom Republika Srpska ima veoma dobru saradnju ali i kako kaže, mnogo problema, koji dolaze sa Zapada, a koji smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

- Mi od toga ne odustajemo. U FBiH gotovo da nema ni jedan projekat koji se realizuje sa njihovim kompanijama, Republika Srpska drži 10 projekata i razmišljamo i o novim projektima, kazao je on.

Novca je sve manje, a računi u bankama zatvoreni, Dodik se nada da će Kinezi pomoći, iako su sve transakcije i platni promet pod lupom banaka koje podliježu sankcijama.

Ukoliko se odluči da započne proces osnivanja nove banke kako bi riješila problem gašenja računa fizičkim i pravnim licima koja su na američkoj crnoj listi, Republika Srpska bi radila uzaludan posao, jer bi ta banka, ako bi se i uspjela registrovati, vrlo brzo i sama izgubila račun kod Centralne banke BiH.

Aktima Centralne banke BiH propisano je da banka, da bi bila učesnik u platnim sistemima (da može vršiti bezgotovinski međubankarski platni promet u konvertibilnim markama), između ostalog, mora da ima otvoren račun rezervi kod CBBiH i da je članica globalnog standarda za međubankarske transakcije – SWIFT, potvrđeno je za "Slobodnu Bosnu" iz Centralne banke BiH.

U praksi, to znači da bi banka, čije formiranje najavljuju vlasti Republike Srpske, morala da bude članica SWIFT-a, a upravo zbog straha da ne izgube članstvo u SWIFT-u postojeće banke u BiH su pogasile račune osobama na američkoj crnoj listi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...