VELIKA ANALIZA BBC-ja: Broj ubijenih ruskih vojnika premašio je...

Drugi član foruma je kazao da se prije pet mjeseci pridružio vodu Oluje od 100 vojnika, a da ih je sada ostalo samo još 38. 

  • Svijet

  • 17. Apr. 2024  

  • 1

Analiza BBC-ja pokazala je da je broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini premašio 50.000. Tokom druge godine rata broj mrtvih je bio gotovo 25% veći nego u prvoj. Ruski BBC, nezavisna medijska grupa Mediazona i volonteri broje smrtne slučajeve od februara 2022. Prema nalazima, u drugoj godini sukoba je ubijeno više od 27.300 ruskih vojnika, što pokazuje da je osvajanje teritorija imalo veliku cijenu u ljudskim životima. Rusija je odbila komentirati nalaze izvještaj.

Često se prilikom opisivanja ruskih osvajanja koristio termin "stroj za mljevenje mesa" koji opisuje nemilosrdno žrtvovanje vojnih snaga kako bi se iscrpila ukrajinska vojska. Brojka od 50.000 osam je puta veća od jedinog ruskog javnog službenog izvještaja o broju smrtnih slučajeva, koje je Moskva objavila u ljeto 2022. 

Stvarni broj mrtvih Rusa je vjerovatno puno veći

No, stvarni broj mrtvih Rusa je vjerovatno puno veći. U analizu BBC-ja nije uključen broj poginulih pripadnika milicije u regijama Donjeck i Luhansk koje su okupirali Rusi. Kada bi se dodale te brojke, broj mrtvih bio bi još veći. 

Što se tiče ukrajinskih gubitaka, predsjednik Volodimir Zelenski je u februaru ove godine rekao da je ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika - ali procjene, temeljene na američkim obavještajnim podacima, sugeriraju veće gubitke. 

Taktika "mljevenja mesa" 

Ruska vojska je pretrpjela nagli porast broja smrtnih slučajeva u januaru 2023., kada je započela ofenzivu u regiji Donjeck. Institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako su Rusi tokom borbe za grad Vuhledar koristili neučinkovite frontalne napade u formi "ljudskih valova". 

"Zbog zahtjevnog terena, nedostatka borbene moći i neuspjeha pri pokušaju iznenađivanja ukrajinskih snaga došlo je do malih dobitaka i velikih gubitaka", kaže ISW. Još jedan značajan skok u broju mrtvih zabilježen je u proljeće 2023., tokom bitke za Bahmut, kada je plaćenička grupa Wagner pomagala pri zauzimanju grada.  

Wagnerov vođa Jevgenij Prigožin je tada procijenio da je izgubio 22.000 boraca. Kada su ruske snage prošle jeseni krenule u pohod na Avdijivku, također je došlo do još jednog porasta broja poginulih vojnika. 

Prebrojavanje grobova 

Volonteri koji surađuju s BBC-jem i Mediazonom od početka rata broje nove vojne grobove na 70 groblja diljem Rusije. Satelitske snimke pokazuju da su vlasti od početka sukoba znatno proširile područja na kojima su smještena groblja. BBC procjenjuje da najmanje dvojica od petorice mrtvih ruskih boraca nisu imala nikakve veze s vojskom prije ruske invazije na Ukrajinu. 

Naime, Rusija je 2022., na početku sukoba, mogla koristiti svoje profesionalne trupe za izvođenje kompliciranih vojnih operacija, no mnogi profesionalni vojnici su uskoro ranjeni ili su poginuli te su ih vlasti zamijenile ljudima s malo obuke ili vojnog iskustva - kao što su dobrovoljci, civili i zarobljenici. 

Wagner protiv ministarstva odbrane 

Zatvorenici su bili ključni za uspjeh "stroja za mljevenje mesa", a analiza BBC-ja ukazuje na to da sada brže gube živote na prvoj crti bojišnice. Moskva je dopustila Prigožinu da od junu 2022. novači po zatvorima. Zatvorenici koji su postali borci su se unutar te sheme borili kao dio privatne vojske u ime ruske vlade. 

Wagner je imao zastrašujuću reputaciju zbog nemilosrdne borbene taktike i brutalne discipline. Vojnike bi pogubili na licu mjesta u slučaju da su se bez izdane zapovijedi povukli s nekog područja. Wagner je nastavio vrbovati zatvorenike do februaru 2023., kada se njegov odnos s Moskvom počeo pogoršavati.  

Nakon smrti Prigožina rusko ministarstvo odbrane je nastavilo istu politiku novačenja. Bivši zatvorenici su opisali visoku cijenu koju su platili njihovi suborci. 

"Prijatelju, ako se prijaviš, budi spreman umrijeti", napisao je Sergej na internetskom forumu za borce Oluje i njihovu rodbinu, koji tvrdi da je bivši zatvorenik koji se bori u jedinici Oluja. Drugi član foruma je kazao da se prije pet mjeseci pridružio vodu Oluje od 100 vojnika, a da ih je sada ostalo samo još 38. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...