BIDEN U TAJNOSTI UKRAJINI POSLAO NAJMOĆNIJE ORUŽJE DOSAD: Već su žestoko napali Ruse

Sjedinjene Države prethodno su isporučile Ukrajini verziju ovog taktičkog raketnog sistema - poznatog kao ATACMS - koja je mogla ponijeti kasetno streljivom do udaljenosti 160 kilometara. 

  • Evropa

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice tajno poslale novi raketni sistem dugog dometa u Ukrajinu, a ukrajinske snage odmah su upotrijebile oružje za napad na ruski vojni aerodrom na Krimu prošle srijede i ruske trupe na jugoistoku zemlje tokom noći na utorak, tvrdi američki dužnosnik za New York Times.

Sjedinjene Države prethodno su isporučile Ukrajini verziju ovog taktičkog raketnog sistema - poznatog kao ATACMS - koja je mogla ponijeti kasetno streljivom do udaljenosti 160 kilometara. 

Ali Ukrajina je dugo žudjela za verzijom sistema većeg dometa, s dometom od oko 450 kilometara, koji može dosegnuti dublje u okupiranu Ukrajinu, uključujući Krim, središte ruskih zračnih i kopnenih snaga, te opskrbne čvorove moskovskih snaga na jugoistoku zemlje.

Nanijeli veliku štetu Rusima

Tokom noći u utorak Ukrajina je upotrijebila projektile većeg dometa za napad na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku na Azovskom moru, rekao je visoki američki dužnosnik.

Prošle srijede računi društvenih medija u Ukrajini izvijestili su o velikim požarima i eksplozijama na vojnom aerodromu u Džankoju na Krimu, za koji je visoki dužnosnik SAD-a rekao da je također bio meta ATACMS-a. 

U obraćanju te večeri ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je generalu Oleksandru Sirskom, najvišem ukrajinskom komandantu, ali nije rekao više o napadu.

Biden napokon popustio

Američki predsjednik Biden potajno je odobrio odluku o slanju više od 100 projektila većeg dometa sredinom veljače, rekao je viši dužnosnik, kao i više varijanti kazetnog streljiva. Bili su dio pošiljke oružja Ukrajini u martu vrijedne 300 miliona dolara.

Biden je dugo odbijao poslati projektile većeg dometa iz nekoliko razloga, rekao je dužnosnik. Prvo, američka vojska odlučila je da će smanjiti broj projektila koje prodaje trećim zemljama, ublaživši time zabrinutost Pentagona zbog mogućih nestašica. Ruska sve češća uporaba balističkih projektila i sve više napada na ključnu infrastrukturu također su potaknuli Ukrajinu da odlučnije zatraži oružje koje bi moglo pomoći u suprotstavljanju tim prijetnjama.

Razorne posljedice napada

Prvi napadi novim projektilima imali su razorne posljedice, piše NYT. Videozapisi koje su stanovnici objavili prošle srijede na društvenim mrežama prikazuju požare koji su izbili nakon napada. Četiri sata nakon udara Crimean Wind, grupa koja prati objave na lokalnim društvenim mrežama, objavila je da pogođene zalihe ruskog streljiva i dalje eksplodiraju. Rekli su da su razneseni prozori na kućama u blizini aerodroma. 

Kasnije je ukrajinski Glavni stožer objavio snimku raketnog udara s detaljima onoga što su ukrajinski sigurnosni dužnosnici rekli da je pogođeno - četiri raketna sustava zemlja-zrak S-400, tri radarske stanice, komandno mjesto protuzračne odbrane i sistem komandovanja i kontrole odbrane na Krimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...