STOLTENBERG IZ BERLINA: Šef NATO-a poziva na ”više podrške Ukrajini” usred ruskog napredovanja na frontu

Stoltenberg je istakao da se Ukrajina posljednjih sedmica zapravo bori da odbrani ruske napade na frontu.

  • Evropa

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak zemlje članice da pruže "više podrške Ukrajini" u njenom ratu s Rusijom.

“Moramo dati veću podršku Ukrajini jer smo tu na testiranju. Svaki dan vidimo novi napad, još jedan zločin. Rusija uništava infrastrukturu Ukrajine, uključujući velike elektrane”, rekao je Stoltenberg u govoru u Berlinu.

Rekao je kako realnost da posljednjih mjeseci NATO saveznici nisu pružili podršku koja je obećana.

"Mjesecima, SAD nije bio u mogućnosti da dogovori novi paket za Ukrajinu, a u Evropi je isporuka municije daleko ispod nivoa koje smo rekli da ćemo obezbijediti. Ova kašnjenja imaju posljedice”, dodao je.

Stoltenberg je istakao da se Ukrajina posljednjih sedmica zapravo bori da odbrani ruske napade na frontu.

"Ukrajina je nadjačana, što je Rusiji omogućilo da napreduje na liniji fronta. Ukrajini nedostaje protivvazdušna odbrana, što je omogućilo više ruskih raketnih projektila i dronova da pogode ciljeve. A Ukrajini su nedostajale mogućnosti za duboko precizne udare, što znači da bi Rusija mogla koncentrirati više snaga. Ali još nije kasno da Ukrajina prevlada jer je ratna podrška na putu", poručio je.

Stoltenberg je pozvao saveznike iz NATO-a da ispune svoje obećanje i da pošalju oružje Ukrajini, "i to brzo", prenosi Anadolija. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...