DIREKTNA PORUKA IZ MOSKVE: "To ne odgovara interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH"

"Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN-u ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 1

Ona je napomenula da je u utorak, 29. juna, na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika za BiH.

"Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju", rekla je Zaharova.

Ona je rekla da "trenutno ne postoji takva usaglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je sa interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u BiH".

Na sjednici Vijeća sigurnosti u utorak, 29. juna, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje (PIC) mira donijeli su 27. maja odluku o imenovanju Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH. Rusija, članica ovog Upravnog odbora, bila je protiv ove odluke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...