ZBOG OBILNIH PADAVINA: U ovoj općini u BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

“Imamo velike štete na putnoj komunikaciji, pokidane su kanalizacione i vodovodne mreže. Ekipa Civilne zaštite je sinoć i jutros bila na terenu kako bi spasila materijalna dobra naših građana”, izjavio je načelnik općine Doboj-Istok Kemal Bratić.

  • Hronika

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

U općini Doboj-Istok danas je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina koje su nanijele brojne štete tokom protekle noći.

Poplavljeno je više stambenih objekata, naročito u naseljima Stanić-Rijeka i Klokotnica.

“Imamo velike štete na putnoj komunikaciji, pokidane su kanalizacione i vodovodne mreže. Ekipa Civilne zaštite je sinoć i jutros bila na terenu kako bi spasila materijalna dobra naših građana”, izjavio je za Fenu načelnik općine Doboj-Istok Kemal Bratić.

On je apelovao na sugrađane da ne mijenjaju samovoljno vodotoke, zatrpavaju ih smećem i drugim otpadom.

O štetama trenutno nije moguće govoriti, jer komisije još vrše procjene.

Upozorenje iz "Voda Srpske"

Iz “Voda Srpske” upozorili su da se očekuje manji porast vodostaja na slivu rijeke Save koji ne bi trebao da dostigne kotu pripremnog stanja.

Prema podacima Platforme za hidrološko-hidrauličku prognozu (MIKE), u naredna tri dana očekuje se manji porast vodostaja bez dostizanja kote pripremnog stanja u slivu rijeke Une sa Sanom i u slivu rijeke Vrbas.

U slivu rijeke Bosne očekuje se porast vodostaja, ali on ne bi trebao da dostigne kotu pripremnog stanja u narednih 36 sati.

Na osnovu rezultata Evropskog sistema za upozorenje na poplave (EFAS), mogućnost bujičnih poplava postoji u slivu rijeka Vrbanja, Jošavka, Ugar, u uzvodnom dijelu sliva rijeke Sane, Ribnika te širem slivu rijeka Jadar i Žepa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...