HRVATSKI NOVINAR BORISLAV RISTIĆ: “Utjecaj Rusije u BiH će slabiti, to je dobra vijest za BiH”! 

"Sada, kada utjecaj Rusije u BiH nestaje, mogli bismo dobiti traženje savezništva u obrnutom smjeru – Srbi u BiH mogli bi tražiti savezništvo s Hrvatima i asistenciju Zagreba u odbrani svojih interesa", rekao je za Dnevnik.ba Borislav Ristić, vanjskopolitički novinar i kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista. 

  • Društvo

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 6

Ristić dodaje i da, iako još uvijek ne znamo kako će završiti Putinova ratna avantura u Ukrajini, očito je da je jedna od direktnih posljedica podizanje nove Željezne zavjese u Europi. 

"To će neminovno oslabiti utjecaj Rusije, kako u EU, tako i na Balkanu. U tom kontekstu gledano, mislim da je to dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu, jer znamo kako Rusija svoj utjecaj ostvaruje uglavnom kroz izazivanje nestabilnosti, budući da nema resursa za provođenje neke pozitivne agende", izjavio je Ristić. 

To bi, dodaje, moglo i dramatično promijeniti i status Hrvata u BiH, koji su dosad svoje interese pokušavali često braniti i kroz traženje podrške Dodika, a onda i Moskve iza čega je bilo više štete nego koristi. 

"Sad se otvara prostor za igru u suprotnom smjeru. Sada, kada taj utjecaj Rusije nestaje, mogli bismo dobiti traženje savezništva u obrnutom smjeru. Sada bi Srbi u BiH mogli tražiti savezništvo s Hrvatima i asistenciju Zagreba kako bi obranili svoje interese, što mi se čini kao puno pozitivnije i kreativnije rješenje, jer Zagreb predstavlja nezaobilaznu stanicu ka europskom rješenju i civiliziranom razrješavanju bosanskog čvora", rekao je Ristić. 

 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...