DEPRESIVNI SPOT: Srđan Mandić priznao da nema rezultate i da je stanje u Centru loše (VIDEO)

Riječju, sam načelnik Centra konstatuje da je rezime protekle četiri godine prilično depresivan, te traži izgovor za odsustvo rezultata u preprekama.

  • Politika

  • 07. Sep. 2024  

  • 0

Prvi dan kampanje za predstojeće Lokalne izbore obilježen je objavljivanjem promotivnog materijala. Na društvenim mrežama prednjačila je Naša stranka, koja je dio vlasti na višim, ali i na lokalnom nivou.

Osim općeg stranačkog spota, Naša stranka objavila je i niz lokalnih spotova vezanih za specifične sredine. Glavni među lokalnim spotovima je onaj načelnika sarajevske Općine Centar Srđana Mandića, a sve je iznenadio depresivni ton ovog promotivnog uratka, prenosi novinska agencija Patria.

"Iza nas su četiri godine u kojima nije išlo sve kako smo zamislili", riječi su kojima Mandić otvara spot.

Zatim dodaje da je bio "pun optimizma i odlučnosti" i da nije, kako kaže, "predvidio sve prepreke". I zaključuje: "Danas s ponosom i odgovornošću gledam unazad, iako priznajem, nije sve išlo glatko".

Riječju, sam načelnik Centra konstatuje da je rezime protekle četiri godine prilično depresivan, te traži izgovor za odsustvo rezultata u preprekama.

Spomenute "prepreke" su očigledno aluzija na poremećene političke odnose, koji su rezultirali pokušajem većine u Općinskom vijeću, predvođene Narodom i pravdom, da ga smijeni.

Mandićevo isticanje ponosa (s kojim "gleda unazad") ne funkcioniše u ovako depresivnoj atmosferi. Jer ako je zaista ponosan, zašto je počeo s konstatacijom depresivnog stanja?

Zašto, umjesto traženja izgovora za odsustvo rezultata, nije odmah počeo s navođenjem razloga za navodni osjećaj ponosa?

Čudna mješavina priznanja lošeg stanja, s jedne, i isticanja ponosa, s druge strane kod gledaoca stvara konfuzan dojam.

Nakon uvodnog dijela, spot se nastavlja u tonu iznalaženja izgovora za loše stanje.

Mandić ističe da se Općina borila s pandemijom, ekonomskom krizom, interesnim grupama i političkim blokadama koje su, kako sam kaže, "usporile ili u potpunosti zaustavile mnogo planiranih projekata".

Od svih aktuelnih načelnika, koji izlaze na megdan 6. oktobra, Srđan Mandić je jedini stavio u fokus pandemiju.

Niko od aktuelnih načelnika (Semir Efendić ili Nermin Muzur, npr.) ne stavlja pandemiju u fokus svojih predizbornih poruka, tj. ne uzimaju je kao izgovor, već usmjeravaju svoje napore na plasiranje rezultata.

Kada kaže da su "političke blokade" zaustavile mnoge projekte, Mandić je u pravu, jer Općina Centar se nalazi u blokadi zbog sukoba između načelnika i Općinskog vijeća.

U protekle dvije godine, u Centru se nije mogao u roku usvojiti budžet, a kamo li odluke o nekim većim projektima.

Sve što je OV htjelo da realizuje, načelnik je blokirao. I obrnuto, sve što je Mandić htio, nije mogao, jer je izgubio podršku Vijeća.

Na ovom mjestu u spotu, Mandić ne daje ključni odgovor na pitanje koje je otvorio. Na koji način planira da ukloni "političke blokade" koje spominje? Može li garantovati građanima da će u idućem mandatu biti drugačije?

S obzirom da ne postoji ni teoretska šansa da Naša stranka i SDP same osvoje većinu, šta će se desiti, nakon izbora, ako Mandić nastavi svoj sukob s NiP-om, SDA, SBiH-om, DF-om i NES-om, a ove stranke budu imale većinu?

Šta će građani imati od još četiri godine blokada, za koje načelnik Centra priznaje da su zaustavile sve.

Njegov protukandidat Dennis Gratz je, uprkos podignutim tenzijama, kazao da će, ako bude izabran, sarađivati sa svima, pa čak i Mandićevom strankom i SDP-om.

Mandić dalje u spotu kaže: "Male stvari čine grad velikim i s ponosom gledam na svaki pomak koji smo zajedno napravili".

Ovo je samo način da se kaže da u Centru nije bilo velikih projekata, u ovom mandatu. Načelnik Centra objašnjava da se "borio s birokratijom i pripremao kapitalne projekte". Ponovo izgovor.

Na samom kraju spota, načelnik Centra kaže da "najbolje tek dolazi", kao šlag na tortu.

Vlasti koja nema rezultate ne preostaje ništa drugo nego da pažnju građana usmjerava sa sadašnjosti na daleku, navodno svijetlu budućnost. No problem je kredibiliteta.

Da je u Mandićevom mandatu zaista bilo dobro, samo bi se od sebe znalo da možda dolazi još bolje vrijeme.

Ali s obzirom da je, kako i sam priznaje u spotu, u vremenu njegove vladavine stanje bilo loše i depresivno, njegova najava boljih vremena tek su prazne riječi, što (ako bolje poslušate) odaje i njegov drhtavi glas dok to izgovara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...