KINEZI SPREMAJU IZNENAĐENJE AMERIKANCIMA: Uskoro otkrivaju svoj najnoviji "nevidljivi" bombarder, ravan B-21 Raideru...

H-20 je rezultat razvoja kineske zrakoplovne industrije usredotočene na ratne zrakoplove serije 20 (poput J-20) i koji traje još od ranih 2000-ih godina.

  • HiTec

  • 15. Nov. 2022  15. Nov. 2022

  • 1

Prema pisanju kineskog lista South China Morning Post, kineska vojska priprema se za otkrivanje "nevidljivog" bombardera H-20 koji će biti kineski odgovor na američki bombarder nove generacije i nasljednika bombardera B-2 Spirit, dugoočekivanog B-21 Raidera.

Kinezima je cilj napraviti avion koji je sposoban nositi deset tona tereta i preletjeti čak 7.660 kilometara bez potrebe za punjenjem goriva u zraku, javlja portal Inteeresting Engineering.

H-20 je rezultat razvoja kineske zrakoplovne industrije usredotočene na ratne zrakoplove serije 20 (poput J-20) i koji traje još od ranih 2000-ih godina.

Rezultat tog razvoja sad bi trebao biti i H-20 bombarder, odnosno moćan avion koji se može sakriti od sistema protuzračne odbrane i koji je sposoban za masovno uništavanje neprijatelja.

Dosadašnji izvještaji tvrdili su da će novi kineski bombarder H-20 biti otkriven do 2. decembra, odnosno prije američkog B-21 Raidera, koji razvija kompanija Northrop Grumman.

Glavna zabrinutost zapadnih vojnih analitičara je ta što postoji malo znanja o H-20, posebno o njegovim tačnim specifikacijama, za koje se tvrdi da se mogu mjeriti samo s američkim Raiderom, piše Tech Times.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...