UKRAJINSKI MINISTAR KULEBA IZ MINHENA: "Ukrajina je Putinova opsesija"

"Rusija se mora promijeniti. Trajni mir zavladat će euroatlantskim svijetom kada Rusija više ne bude prijetnja. Sve između toga će biti rat, na ovaj ili onaj način", upozorio je.

  • Evropa

  • 18. Feb. 2023  18. Feb. 2023

  • 0

Ukrajina je opsesija ruskog predsjednika Vladimira Putina i, dok je on na vlasti, bit ćemo u nevolji, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Dodao je da su Kijevu za odbranu od ruske agresije trenutno nužni novac, municija i sankcije, a za dugoročnu sigurnost i članstvo u EU i NATO-u.

"Sve dok je Putin na vlasti, bit ćemo u nevolji. Ukrajina je njegova lična opsesija", rekao je Kuleba na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

"Rusija se mora promijeniti"

"Rusija se mora promijeniti. Trajni mir zavladat će euroatlantskim svijetom kada Rusija više ne bude prijetnja. Sve između toga će biti rat, na ovaj ili onaj način", upozorio je.

Po njegovim riječima, prilika za mir bit će razdoblje od odlaska Putina s vlasti i dolaska novog ruskog čelnika. "Ne mogu procijeniti kada će to biti. Sada se možemo fokusirati samo na borbu, na bojnom i diplomatskom polju", rekao je, prenosi Hina.

Rat u Ukrajini u središtu je tradicionalnog okupljanja zapadnih lidera i stručnjaka za sigurnost u Münchenu nekoliko dana uoči prve godišnjice ruske invazije 24. februara. 

Rusija je ove godine prvi put od 1963. isključena s konferencije jer, po riječima organizatora, nisu joj željeli dati pozornicu za širenje propagande. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...