OMILJENA LJETNA POSLASTICA: Uživanje u sladoledu može imati i negativne posljedice po zdravlje

Donosimo vam nekoliko najvažnijih pozitivnih i negativnih strana konzumiranja sladoleda

  • Gastro

  • 20. Jul. 2023  

  • 0

Upravo je sladoled prva asocijacija većini ljudi kada se spomene ljeto, osvježenje od vrućina ili omiljeni desert za vruće dane.

On je i izvrsna "hrana za utjehu" kroz čitavu godinu. No, u ovoj slatkoj poslastici treba uživati umjereno jer, iako si ga ne treba braniti, njegova kvaliteta ovisi o njegovu sastavu. Osim nekih poznatih sastojaka poput mlijeka i šećera, sladoled sadrži i vodu, a u njemu je uklopljen i zrak koji služi povećanju volumena, boljoj konzistenciji i smanjenju osjećaja hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.

Donosimo vam nekoliko najvažnijih pozitivnih i negativnih strana konzumiranja sladoleda.

Negativne strane jedenja sladoleda

1. Sladoled često ima jednako kalorija koliko i prosječan obrok. Stoga, ukoliko konzumirate velike količine sladoleda, samim time raste i rizik od pretilosti.

2. Sladoled je hrana koja obiluje ugljikohidratima. No, iako su ugljikohidrati izvrstan izvor energije, vjerojatno ih nećete odmah potrošiti. Svi ugljikohidrati koje tijelo ne potroši pohranjuju se kao masti te se najčešće nakupljaju na trbuhu.

3. Budući da sladoled sadrži puno masnoća, možda ćete trebati više vremena da ga probavite. A često uzrokuje nadutost i probavne smetnje koje ometaju zdrav noćni odmor, posebice ako ga konzumirate prije odlaska na počinak.

4. U sladoledu se može pojaviti bakterija listeria koja može uzrokovati ozbiljne bolesti, osobito u onih s oslabljenim imunološkim sustavom.

5. Znanstvenici iz američke nutritivne klinike otkrili su kako ljudi koji konzumiraju sve veće količine sladoleda, sve manje uživaju u njemu. Zaključili su kako dolazi do promjena u centru mozga zaduženom za nagrade, čineći sladoled manje ugodnim te shodno tome šaljući impulse da se jede još više kako bi se postigao isti euforični osjećaj. Ovakvo ponašanje dovodi do ovisnosti.

Pozitivne strane jedenja sladoleda

1. Kad god pojedemo hranu, šećer će nam porasti. Ako niste dijabetičar ili nemate reaktivnu hipoglikemiju, šećer u krvi i dalje bi trebao ostati u normalnom rasponu nakon jedenja sladoleda.

2. Postoji neka vrsta zadovoljstva zbog prepuštanja žudnji za sladoledom. To može dovesti do povećanja serotonina, neurotransmitera koji je odgovoran za podizanje raspoloženja, a zbog čega ćete se osjećati sretnijima.

3. S obzirom da je sladoled mliječni proizvod, on sadrži i određenu količinu hranjivih sastojaka, od kojih je jedan i kalcij. Osim kalcija sladoled sadrži i kalij te magnezij koji pomažu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka. Sladoled je oblik fermentiranih mliječnih proizvoda, a fermentirana hrana pomaže u zaštiti tijela od gastrointestinalnih i respiratornih infekcija. Što su jača crijeva i dišni sustav, to će vaš imunološki sustav biti jači.

4. Prema studiji provedenoj na tokijskom sveučilištu Kyorin sladoled bi upravo mogao biti ono što je potrebno za poticaj mozga. Dok je jedna skupina za doručak imala sladoled, druga je ujutro pila čašu hladne vode. No, oni koji su jeli sladoled bili su puno koncentriraniji. Međutim, jedan dijetetičar rekao je kako bi činjenica da sladoled povećava razinu dopamina u tijelu moglo biti ono što osobu potiče da lakše pamti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...