DRAMATIČNO U SUSJEDSTVU: Mura probila nasip, vanredne mjere na Dravi i Savi, uzvodno i nizvodno od Zagreba...

- Voda je doprla do nasipa u devet navečer, a sada ujutro kad smo se probudili došla je do prve kuće u selu. Bojimo se, čak razmišljamo da nekud odemo dok još nije kasno, rekla je jedna stanovnica.

  • Regija

  • 06. Avg. 2023  

  • 0

Nasip duž rijeke Mure u istočnoj Sloveniji kod Dolnje Bištice je pukao i nekoliko sela se evakuira, saopćila je sinoć Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Komandant civilne zaštite Srećko Šestan, rekao je za TV Slovenija da se situacija pogoršava, jer je rupa u nasipu sve veća.

– Inženjerske službe pokušavaju da zapuše rupu, ali ne uspevaju sa mehanizacijom koju imaju na raspolaganju, rekao je on.

Prema njegovim riječima, istražuju se mogućnosti bacanja betonskih blokova iz helikoptera, što otežavaju vremenske prilike.

Šestan je rekao da je evakuacija naređena jer je to jedini način da se spriječe žrtve.

– Ako voda počne da plavi zemlju, nasip će se urušiti i talas vode će proći kroz 10 sela, rekao je on.

Mura trenutno ima drugi najveći vodostaj zabeležen u istoriji. Uzvodno u Austriji nivo vode i dalje raste.

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem dijelu zemlje otklanjaju posljedice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, javlja RT Slovenije.

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuirali 500 meštana.

Mura trenutno ima drugi najveći protok u historiji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo rijeke kod Graca u Austriji sve više raste.

Zbog rasta vodostaja, vanredne mjere od poplava proglašene su na Muri i Dravi te na Savi uzvodno i nizvodno od Zagreba. Kroz glavni grad Hrvatske u ponoć je prošao vrhunac vodenog vala, a pažnja se sada seli na velikogoričko područje i područje Općine Rugvica.

Situacija je bila kritična i u općini Brdovec kod Zaprešića, gdje se izlila Sava. Poplavljeno je desetak kuća, ljudi su evakuirani iz Drenja Brdovečkog, spašeno je i desetak pasa.

- Voda je doprla do nasipa u devet navečer, a sada ujutro kad smo se probudili došla je do prve kuće u selu. Bojimo se, čak razmišljamo da nekud odemo dok još nije kasno, rekla je jedna stanovnica.

- Postoji cijela skupina ljudi, operativnih snaga koje su u pričuvi, ako zatreba, vrlo brzo se mogu podići, ako zatreba, nadamo se da neće i pripadnici Hrvatske vojske, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...