ONDA GLEDAJ LAFČINO, VIDIŠ GA: Premijer Nikšić i ministar Dizdar se hvale nelegalno izgrađenim sportskim objektom na državnoj imovini!

Samo dan ranije, portal Žurnal je objavio iscrpnu i dokumentovanu analizu, u kojoj se vidi da je ova dvorana nelegalno napravljena na državnom poljoprivrednom zemljištu kojim je zabranjeno raspolagati. 

  • Mini market

  • Prije 6h  Prije 6h

  • 2

Dok se u domaćoj javnosti prati svaki korak koji vlasti u RS-u naprave na štetu državne imovine, bilo da je pokušavaju nelegalno prisvojiti, uzurpirati ili prodati kao da je privatna, dotle se u FBiH isto ovo pitanje gotovo pa potpuno ignoriše. Samo je pitanje državne imovine u Varešu izazvalo određenu pažnju javnosti, ali prije svega zbog istrajne borbe pojedinaca pred Ustavnim sudom da se uništavanje državne šume zaustavi.

Na ovo već od ranije upozoravaju samo rijetki dosljedni i principijelni stručnjaci, kojima lokacija na kojoj se uzurpirana državna imovine nalazi nije nikakvo mjerilo već svaki kutak ove države tretiraju ravnopravno. Zato se stekao dojam da ovaj problem postoji samo u RS-u i da su samo vlasti u RS-u dežurni krivci za svu štetu koju trpi državna imovina. A činjenice stoje sasvim drugačije.

POHVALA NELEGALNOJ GRADNJI

"Izgradnju Gradske sportske dvorane u Bosanskoj Krupi sufinansirala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, čime je omogućeno stvaranje novih sportskih sadržaja za sve građane", pohvalio se jučer na Facebooku federalni ministar Nerin Dizdar.

Dizdar je podijelio i fotografije sa svečanog otvaranja sportske dvorane, u društvu sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i kandidatom SDP-a za načelnika Arminom Halitovićem kojem je čestitao na ovom projektu.

"Čestitke na izvanrednom radu i predanosti gradonačelniku Arminu Halitoviću i svim akterima koji su učestvovali u realizaciji ovog značajnog projekta", napisao je Dizdar. 

Ukratko, radi se o SDP-ovoj predizbornoj kampanji. Njegovu objavu podijelio je na svom profilu i premijer Nikšić.

Posted by Nermin Nikšić on Tuesday, September 17, 2024

A zašto je otvaranje sportske dvorane i samopromovisanje federalnih zvaničnika važno u kontekstu državne imovine? Pa, isti dan je portal Žurnal objavio iscrpnu i dokumentovanu analizu, u kojoj se vidi da je ova dvorana nelegalno napravljena na državnom poljoprivrednom zemljištu kojim je zabranjeno raspolagati. 

IZBORI NA PRVOM, ZAKON NA DRUGOM MJESTU

Prvo je Grad Bosanska Krupa sredinom 2022. godine podnio zahtjev za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na riječnoj adi na rijeci Uni i koje predstavlja vodno dobro. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK je, kako piše Žurnal, zahtjev prihvatilo i u oktobru iste godine donijelo pozitivno rješenje godine iako uz zahtjev nije dostavljen ZK izvadak kao jedini validni dokaz da je Grad Bosanska Krupa vlasnik predmetnog poljoprivrednog zemljišta.

No, kada se Pravobranilaštva BiH uključilo u cijeli slučaj i zatražilo da Ministarstvo preispita svoju odluku, što je ono i učinilo, već je bilo kasno. Ministarstvo je u julu ove godine poništilo svoje prvobitno rješenje o pretvorbi poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, ali je izgradnja dvorane već bila pri kraju. 

No, iako je ovaj cijeli projekat vrlo kontroverzan to nije spriječilo SDP-ovu "delegaciju" da jučer dođe na (predizborno) otvaranje navedenog objekta i da čestita gradonačelniku "na izvanrednom radu". Opravdanje za to je podrška sa federalnog nivoa teška skoro 1,5 miliona KM kojom su se pohvalili.

Ali ako žalba na koju ima pravo ne ishoduje pozitivnim rješenjem za Bosansku Krupu, cijeli projekat će doći u pitanje - sve dozvole i na kraju sama zakonitost korištenja sportske dvorane. Ali tada će izbori već biti stvar prošlosti...

(S. B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...