UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH. Moguće je čak i da za Dodika i Lukića bude zatražen pritvor…“

Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a, koji je nametnuo visoki predstavnik.

  • Politika

  • 14. Avg. 2023  

  • 1

Milan Blagojević, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, kazao je za režimsku ATV da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo BiH predloži mjere pritvora Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, po osnovu iteracijske opasnosti.

"S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću.

To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Oni mogu reći da je "visoki predstavnik" poništio zakon NSRS, a Dodik je ipak potpisao Ukaz, a Lukić objavio u Službenom glasniku. Postoji opasnost da će oni i sljedeći zakon koji NSRS donese, a Schmidt poništi, da će ponovo donijeti Ukaz, odnosno objaviti u Službenom glasniku. To je za njihove aršine iteracijska opasnost. Tako da me ni to ne bi iznenadilo", kaže Blagojević.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Repubika Srpska Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Optužnica protiv Dodika i Lukića je potpisana i proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje. 

Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Državna agencija za zaštitu i sigurnost SIPA Izvještaj sa cjelokupnom dokumentacijom o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić uputila u Tužilaštvo BiH, nakon što ih je saslušala u Banjoj Luci.

Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...