BJESNI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska dronom gađala Palestince, ima mrtvih i ranjenih, siloviti zračni udari na položaje sirijske vojske, odjeknule detonacije...

Izrael je posljednjih dana razmijenio vatru s libanskim Hezbolahom i militantima u Siriji, a riječ je o širem sukobu oko sjeverne granice u vrijeme dok se bori protiv islamističkih militanata Hamasa u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog napada u Izraelu

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2023  25. Okt. 2023

  • 0

Broj mrtvih u napadu izraelske bespilotne letjelice na izbjeglički kamp u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali popeo se na tri, izvijestila je palestinska novinska agencija Wafa.

Izrael odbacuje pozive na primirje

Izrael je odbacio pozive međunarodne zajednice na prekid vatre i opet obećao da će uništiti Hamas.

Ujedinjeni narodi, Palestina i mnoge druge zemlje uputile su zahtjev na jučerašnjem sastanku UN-a na visokoj razini, no izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je pravo njegove zemlje da uništi Hamas.

Eli Cohen je odbacio pozive na 'proporcionalnost' u odgovoru na Hamasove iznenadne napade na Izrael 7. oktobra.

- Recite mi kakav je odgovor na ubijanje beba, silovanje žena i njihovo spaljivanje, odrubljivanje glave djetetu? Kako možeš pristati na prekid vatre s nekim ko se zakleo uništiti tvoje vlastito postojanje?, kaže Cohen.

Rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da je proporcionalan odgovor na masakr 'potpuno uništenje Hamasa', nazivajući tu grupu 'novim nacistima'.

- Nije samo pravo Izraela uništiti Hamas. To je naša dužnost, dodao je Cohen.

Izraelska vojska: Dron napao mete tokom napada na Zapadnu obalu

Bespilotna letjelica gađala je Palestince nakon što su izraelske snage u napadu na okupiranu Zapadnu obalu bile napadnute rano jutros, saopćila je izraelska vojska i dodala da su Palestinci pucali i bacali eksplozivne naprave na njihove snage u izbjegličkom kampu Jenin.

Izrael napadom na infrastrukturu sirijske vojske odgovorio na lansiranje raketa

Izraelska vojska saopćila je da su njezini zrakoplovi gađali infrastrukturu sirijske vojske rano u srijedu te navela kako je to odgovor na lansiranje raketa iz Sirije prema Izraelu.

Vojska je saopćila kako je identificirala dva raketna ispaljivanja iz Sirije koja su pala na otvorene površine u utorak navečer te da je odgovorila topničkom vatrom na izvore ispaljivanja.

Također je navela kako su njezini borbeni zrakoplovi "pogodili vojnu infrastrukturu i minobacače koji pripadaju sirijskoj vojsci".

Vojska nije dala dodatne detalje. Nije optužila sirijsku vojsku za ispaljivanje dviju raketa koje su u utorak pokrenule sirene za zračnu uzbunu na Golanskoj visoravni koja je pod izraelskom okupacijom.

Reuters javlja kako nije bilo komentara iz Sirije.

Izrael je posljednjih dana razmijenio vatru s libanskim Hezbolahom i militantima u Siriji, a riječ je o širem sukobu oko sjeverne granice u vrijeme dok se bori protiv islamističkih militanata Hamasa u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog napada u Izraelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...