ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE IZ GAZE: Procurio video samoubilačke akcije Hamasovog militanta, sve se odigralo za nekoliko sekundi…

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je posjetio vojnike na sjeveru pojasa Gaze, rekao je da će Izrael u nadolazećim danima pojačati svoje operacije protiv Hamasa.

  • Evropa

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Video prikazuje kako Hamasov borac postavlja ekspoziv na stražnji dio izraelskog tenka Merkava u Gazi. Oko tenka se ne primjećuje podrška pješadije IDF-a. Hamasov borac samo hoda do tenka bez ikakvih prepreka i dovršava svoju misiju.

Inače, Hamas i njegov saveznik Islamski džihad odbili su egipatski prijedlog da se odreknu vlasti u pojasu Gaze u zamjenu za trajni prekid vatre, prenijela su Reutersu dva egipatska sigurnosna izvora. Obje grupe, koje vode odvojene razgovore s egipatskim posrednicima u Kairu, odbile su ponuditi bilo kakve ustupke osim mogućeg oslobađanja više talaca, zarobljenih 7. oktobra kada su militanti provalili u južni Izrael i ubili 1.200 ljudi. Istodobno, u Gazi - novi napadi. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je posjetio vojnike na sjeveru pojasa Gaze, rekao je da će Izrael u nadolazećim danima pojačati svoje operacije protiv Hamasa.

- 7. oktobar nije gotov. Nije gotovo. Moramo se pobrinuti da se to više nikada ne dogodi, ovo zahtijeva da nastavite do kraja, samo nastavite do kraja. Ponosan sam na vašu odlučnost. S jedne strane nije lako, a s druge je tako jednostavno ići do kraja, poručio je vojnicima Netanyahu.

Poruka je slijedila nekoliko dana nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da bi Izrael intenzitet svojih napada trebao smanjiti.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje je pod nadzorom Hamasa, tvrdi da je od početka sukoba 7. oktobra poginulo više od 20.600 Palestinaca, većinom žena i djeca.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...