PRESTIŽNI FESTIVAL U ITALIJI: Aleksandra Nina Knežević dobila nagradu za ilustraciju dječije knjige

Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi "Čudesni svijet", čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović.

  • Kultura

  • 31. Jan. 2024  31. Jan. 2024

  • 0

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put učestvuje na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu i pridružuje se međunarodnoj sceni dječije književnosti sa svojom predstavnicom, ilustratorkom i dizajnericom Aleksandrom Ninom Knežević.

Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi "Čudesni svijet", čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović.

Ova nagrađena slikovnica se može naći u izdanju Buybook (BH) i Weltentdecker (GER), prenosi Faktor.

Bologna Children’s Book Fair, osnovan 1967. godine, predstavlja jedan od vodećih svjetskih sajmova koji prati međunarodne trendove u ilustraciji namijenjenoj djeci i mladima. Ovogodišnje izdanje, 58 po redu, slavi bogatu tradiciju predstavljanja vrhunskih radova i talentiranih umjetnika i umjetnica.

Impresivnih 3520 umjetnika iz cijelog svijeta prijavilo se za izložbu ilustratora Bolonja 2024. Međunarodni žiri, sastavljen od umjetnika, ilustratora i stručnjaka za izdavaštvo dječjih knjiga, odabrao je 344 finalista i 79 pobjedničkih ilustracija umjetnika iz 31 zemlje i teritorija. S manje od 2 posto prijava koje ulaze u uži izbor, ovaj proces ocjenjivanja ilustracija smatra se jednim od najkonkurentnijih u ovoj oblasti. Biti pobjednik ili finalist na ovom prestižnom sajmu pruža nevjerojatne prilike ilustratorima, uključujući nagrade, kontakt s izdavačima i piscima, te mogućnost izlaganja.

Bologna Children’s Book Fair održat će se od 8. do 11. aprila. Ovaj događaj pruža priliku posjetiteljima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika i umjetnica širom svijeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...