VELIKI DAN U NEW YORKU: Otvorena izložba Memorijalnog centra Srebrenica u sjedištu UN-a...

Izložba uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih.

  • Kultura

  • 02. Jul. 2024  

  • 0

Izložba uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih.

"Izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida i podizanje svijesti o genocidu. Ogroman trud i posvećenost uloženi su kako bi ova izložba postala stvarnost, i izuzetno smo ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu", naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Dodali su da su iskreno zahvalni Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u.

"Njihovoj podršci i pomoći u omogućavanju ovog značajnog događaja. Hvala svima koji su doprinijeli ovom", poručili su oni.

Inače, u New Yorku će do 12. jula biti otvorena izložba o genocidu u Srebrenici koja obilježava sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Ova izložba nudi uvid u strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

Sastoji se od nekoliko multimedijalnih dijelova, a cilj ove izložbe je da na dostojanstven način prikaže djelić strahota koje su proživjele žrtve i preživjeli srebreničkog genocida.

"Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida", saopćili su ranije iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je prije nekoliko dana prve fotografije iz New Yorka.

"Ovo se može ponijeti na onaj svijet. New York, East River, 29 godina kasnije. Niko od ljudi koji su radili na ovoj izložbi nije trebao biti živ", poručio je Suljagić uz fotografije iz izložbenog prostora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...