ŠAROVIĆ SE PITA: "Šta je bolje, da Dodik i dalje ne ispunjava  obećanja, da laže, vara, ili je bolje..." (VIDEO)

„Više je to iznuđivanje, radi se pod pritiskom, ucjenom. Nisam vidio da je u posljednje vrijeme i od Vijeća ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH izašlo nešto što je vrijedno i što bismo mogli svi da pozdravimo“, naveo je on.

  • Politika

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 0

Milorad Dodik je šampion u neispunjenim obećanjima, konstatirao je Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a, u emisiji Rezime.

„To ga je obilježilo i po tome ga prepoznajemo. Možemo postaviti pitanje – šta je bolje, da on i dalje ne ispunjava  obećanja, da laže, vara, ili je bolje da ispuni svoja obećanja. Mislim da je loše i jedno i drugo. I ako ispuni obećanje, to može dovesti do haosa, a ako nastavi da obećava i laže – to bi imalo smisla samo ako bi mu narod uskratio povjerenje. Očigledno narodu ne smeta previše to što on laže“, rekao je Šarović.

Komentirajući trenutnu političku situaciju u BiH, kaže da je 'jedna od najlošijih od završetka rata do danas'.

„Ne pamtim neko gore vrijeme. Ovo ima potencijala da bude još lošije. Da kriza još eskalira. Ne vidim neku perspektivu na bilo koji način da u ovoj godini kažemo da imamo pravi putokaz i napredak za bolje odnose unutar zemlje. Negdje smo na nekom dnu“, ocijenio je Šarović.

Kaže i da državna koalicija formalno postoji, ali očito je da se malo odluka donosi dogovorom.

„Više je to iznuđivanje, radi se pod pritiskom, ucjenom. Nisam vidio da je u posljednje vrijeme i od Vijeća ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH izašlo nešto što je vrijedno i što bismo mogli svi da pozdravimo“, naveo je on.

'Ovoj zemlji su potrebne zajedničke pobjede'

Dobili smo zeleno svjetlo u trećem mjesecu za otvaranje pregovora, u međuvremenu, nismo usvojili nijedan reformski zakon, a Šarović je podvukao da to govori o kontinuitetu neispunjavanja obaveza koje smo sami prihvatili, niko nam ih, kaže, nije nametnuo.

„Sve ide s nekom batinom, moraju batinom da nas tuku, da bi nešto iz nas izvukli. Jeste to važan trenutak, ali jasno je sad da smo ga dobili na poklon radi nekih viših, globalnih ciljeva. Nismo ništa učinili. Nastavlja se taj trend i nemamo nekog napretka. Ima mnogo kočnica i kočničara čiji prioriteti nisu ispunjavanje obaveza iz evropskog puta BiH“, kategoričan je Šarović.

Dalje navodi da u sastavu Vijeća ministara BiH postoje i ministri i politike koje bi bile spremne da se ide naprijed, ali tamo se, ipak, odlučuje konsenzusom gdje je dominantno nacionalni i entitetski utjecaj.

„Do odluka se dolazi vrlo teško. U ovoj godini neće biti nikakvih spektakularnih napredaka. Gomilaju se neka druga pitanja, koja samo pristižu, i oko kojih postoje ozbiljna razmimoilaženja. Izlaz je da sjednu da se dogovore oko pitanja koja objektivno mogu da riješe. Ako se uhvate imovine - vjerovatno je neće riješiti nikada. To je pitanje koje nam je bačeno, a nije trebalo, jer nema dogovora. Nije rješenje da visoki predstavnik odnosi odluke. Nema kapaciteta u OHR-u. Ovoj zemlji su potrebne zajedničke pobjede, i da nam one budu podstrek za neke nove uspjehe ove zemlje. Samo to ima smisla, sve ostalo je gubljenje vremena“, rekao je Šarović.

Upitan koliki je rizik da ostanemo bez novca iz Plana rasta, Šarović navodi da smo 'navikli već da se finansiramo kroz privremeni budžet'.

„Evropa je vrlo strpljiva, taj novac koji nam je obećan, oko toga bismo trebali da se okupimo. Nema niko novca, ni u FBiH ni u RS. Zemlja se guši u stagnaciji, a nama je potreban rast, da bismo mogli da preživimo. Imamo potpuno pogrešne prioritete, ekonomija treba da bude pretežno u fokusu“.

'SDS mora biti predvodnik promjena'

Odgovarajući na pitanje je li opozicija u RS-u dovoljna glasna, naglasio je – 'kritiziraju, to se vidi na sjednicama NSRS-a, ali očito da im je uspjeh ograničen'.

„Dodik je podigao ljestvicu po pitanju nacionalnih pitanja, odnosa s FBiH – opozicija je prosto u klopki Dodikove politike“.

Smatra i da SDS ne može biti lider opozicije i biti bolji ako ima unutrašnje turbulencije.

„SDS nema dovoljno ljudi i ne smije sebi da dozvoli da se lako lišava onih koji misle kao SDS, svaki čovjek im je potreban. Ne smije da bude načelnička stranka, mora biti mnogo šira i da se ponaša liderski“, naveo je on.

Podvukao je da SDS treba da bude 'bučniji'.

„Da građani u njima prepoznaju alternativu Dodikovoj politici. Moraju da okupe sve unutar RS-a, SDS mora biti predvodnik promjena“, poručio je.

Opozicija mora da ide u 'jednoj koloni', dodao je, ali kaže kako strahuje da se to neće desiti.

„Lokalni su izbori i mora se praviti neka kombinacija ključnih ekonomskih pitanja i onih koji se tiču lokalne zajednice, ali ne mogu se distancirati od nekih nacionalnih pitanja koja dominiraju u svakom dijelu naše zemlje. Priželjkujem da ovo bude posljednji Dodikov mandat. Vrijeme je za promjene u RS-u“.

O usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i hoće li ona donijeti pomirenje ili otvoriti Pandorinu kutiju, rekao je:

„Ja sam rekao i prije mjesec dana da ona neće donijeti ono što oni koji je predlažu govore šta je njena svrha. Ne govorim o njenom sadržaju, ali ona će doprinijeti nekim daljnjim podjelama u našem društvu. Glavni problem je što je  Rezolucija pravljena na nekom drugom mjestu, a trebala bi da bude iznjedrena iz ove zemlje. Taj dokument je trebao da bude dogovoren u ovoj zemlji. I oko toga ćemo se sporiti, debatovati, svađati se… ali boljeg ambijenta neće biti“, zaključio je Šarović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...