TOTALNA ESKALACIJA ODNOSA U REGIONU: Crna Gora usvojila Rezoluciju o Jasenovcu, Hrvatska zaprijetila ŽESTOKIM ODGOVOROM!

"Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa", rekao je Mandić.

  • Regija

  • 28. Jun. 2024  28. Jun. 2024

  • 1

 Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Glasala su 42 poslanika, 41 za, jedan protiv, uzdržanih nije bilo.

Kao predlagač, čelnik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponijela prema Jasenovcu, prenosi RTCG.

"Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane", rekao je Mandić.

Prijedlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nisu prihvaćeni na plenarnoj sjednici.

U završnoj riječi, predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, rekao je da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

On je naveo, komentarišući napade na poslanike PES-a, da prosto ne vjeruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika.

"Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa", rekao je Mandić.

On je naveo da su se i prije 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da "našoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomjeri Crnu Goru korak naprijed".

"Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći "Vidovdane, moj očinji vide", ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela Crna Gora", rekao je Mandić. 

Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

"Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga", zaključio je predsjednik Skupštine.

Najavljena žestoka reakcija Hrvatske

Još je ranije najavljena žestoka reakcija Hrvatske ako se rezolucija usvoji.

Prema objavi zagrebačkog portala Večernji.hr, svi koji u Skupštini Crne Gore glasaju za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu mogli bi postati persona non grata u Hrvatskoj, prenose crnogorski mediji.

"Doznajemo kako se spekuliše i o mogućnosti da Hrvatska, uz povlačenje svog ambasadora iz Podgorice na konsultacije, proglasi sve poslanike u crnogorskom parlamentu koji glasaju za rezoluciju o Jasenovcu za persone non grata", navodi Večernji.hr, uz najavu da će uskoro biti objavljen opširniji izvještaj. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...