DINKO GRUHONJIĆ O NAPADU NA NOVINARA U BEOGRADU: "Tabloidi neprestano okreću stvarnost naopačke, govoriti istinu je postao ekstremizam"

"Mislim da se sve ovo svakodnevno nasilje dešava i zbog toga što se režim oseća silno i misli da može da bije koga hoće, ali više verujem da im nije svejedno pred ove lokalne izbore jer ne stoje kako bi voleli“, rekao je Gruhonjić. 

  • Regija

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 1

"Napad na novinara Vuka Cvijića je nešto novo, jer je to sada zvanično kao napad "novinara na novinara", međutim, u pitanju je napad propagandiste na profesionalnog novinara, jer to što rade urednici tabloida nema veze sa novinarstvom", rekao je novosadski profesor i novinar Dinko Gruhonjić.

„To šta rade tabloidi služi da se uništi novinarska profesija i da se pravim, profesionalnim novinarima više ne veruje, tačnije da se takvi novinari izbrišu poput nepoželjanog svedoka. Svi mi koji pokušavamo da se profesionalno bavimo svojim poslom smo meta napada, a sad i fizičkih napada i to je neka vrsta metastaze nasilja.

Tabloidi neprestano okreću stvarnost naopačke, pa neki od njih su objavili kada je pčeo rat da je Ukrajina prva napala Rusiju, i u takvom vremenu tabloidnih laži govoriti istinu je postao ekstremizam, a novinari koji prenose istinu su ekstremisti. I otišlo se i još korak dalje, to što rade tabloidi više nije obična propaganda, već crna propaganda, a to je ratna propaganda. Mislim da se sve ovo svakodnevno nasilje dešava i zbog toga što se režim oseća silno i misli da može da bije koga hoće, ali više verujem da im nije svejedno pred ove lokalne izbore jer ne stoje kako bi voleli“, rekao je Gruhonjić. 

On je rekao i da je saopštenje Ministarstva informisanja koje je napad na Vuka Cvijića okarakterisalo kao incident manje bitno od onoga šta slijedi.

„Saopštenje ministarstva nije presudno, već sada treba da vidimo kako će krivično delo biti kvalifikovano. Koliko sam ja obavešten za ovo krivično delo je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Ne bi me iznenadilo da se ovo što se danas desilo kvalifikuje kao remećenje javnog reda i mira jer bi takva kvalifikacija dela bila u skladu sa stalnom zaštitom nasilnika u svim sferama našeg života“, naveo je Gruhonjić za N1.

Gruhonjić je naveo i da ga saznanje da može neko da ga fizički povrijedi jer je novinar svakodnevno prati.

„Iako imam lično obezbeđenje moram da vodim računa kako se krećem kroz grad. U društvu u kojem ima toliko gneva, nikada niste sigurni, da li će i kada, neki ‘slobodni strelac’ da uradi nešto“, zaključio je novinar Dinko Gruhonjić.

Vuk Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...