HLADAN TUŠ IZ AUSTRIJE: "Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje cijeli region, moramo da razmotrimo posljedice…"

„Nadamo se da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju“, rekao je on

  • Regija

  • 05. Jun. 2024  

  • 7

Andreas Schieder, glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije na izborima za Evropski parlament i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji, izjavio je da je žalosno vidjeti da se preporuke misije ODIHR u unapređenju izbornih uslova nisu poštovale i da nisu sprovedene, kao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Ovo je žalosno, posebno ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji posljednjih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakteriše autoritarne tendencije. Izbori su sada i prilika da se predsjednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju“, rekao je Schieder za list Danas.

„Nadamo se da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju“, rekao je on.

On je dodao da Srbija, „kao najveća država u regionu, ima i veliku odgovornost da osigura stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu“.

„Sadašnja vlast u Srbiji ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji (EU). Ne samo da vidimo negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji. Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje cijeli region, moramo da razmotrimo posljedice kao što je zamrzavanje procesa proširenja EU“, poručio je Schieder.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...