PIŠI PROPALO: Slučaj pravoslavne Bošnjakinje u RS-u, od unosne pozicije zasad nema ništa….

Izgledno je da že sve završiti pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

  • Društvo

  • 06. Jun. 2024  06. Jun. 2024

  • 1

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuli su jučer mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Dragane Čavke u Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske, u koji je izabrana kao pripadnica bošnjačkog naroda.

"Dragana je imenovana kao Bošnjakinja i nama je to sumnjivo. Mi tražimo da tamo gdje se imenuju Bošnjaci oni tamo budu i imenovani, a ne da neko bude 'profesionalni Bošnjak'", kazao je Alija Tabaković, delegat u Klubu bošnjačkog naroda.

Čavka je u Upravni odbor RTRS-a izabrana nakon što se izjasnila kao Bošnjakinja, iako se prethodno izjašnjavala kao Srpkinja.

Čavka se, kao član Socijalističke partije, izjašnjavala kao Srpkinja, te je u dva navrata bila na pozicijama pomoćnika ministra, jednom u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a, a potom i u Ministarstvu finansija kao pomoćnik ministra za trezor, iako nikada zvanično nije preuzela tu funkciju, jer odluka nije objavljena u Službenom glasniku.

S obzirom na pokrenutu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, od imenovanja Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a  još uvijek nema ništa, jer sada slijedi proces sazivanja sjednice Vijeća naroda RS na kojoj će se odlučivati da li je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Ako se utvrdi da nije, ovo pitanje ide pred Zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda, a ako i tu ne bude postignuta saglasnost, onda se sve šalje pred Ustavni sud Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...