DRAŠKO AĆIMOVIĆ O EVROPSKIM IZBORIMA: "Možemo reći da smo doživjeli 'zemljotres', koji će se tek odraziti"

Za Bosnu i Hercegovinu kaže da je trenutno u ogromnom zastoju, na evropskom putu.

  • Društvo

  • 11. Jun. 2024  

  • 0

Bivši diplomata Draško Aćimović prokomentirao je za Federalnu novinsku agenciju preliminarne rezultate izbora za Evropski parlament, koji su održani ranije ovog mjeseca. U četiri dana ukupno je, na tim izborima, moglo glasati oko 360 miliona birača iz 27 članica Evropske unije.

- Ovi izbori za Evropski parlament su pokazali s jedne strane da je sačuvan najveći projekt mira, jer Evropska unije to jeste, u kojem će opet većinu imati iste grupacije stranaka kao što su imale i dosad ali sa mnogo nižim procentom nego su to imali - kazao je.

Druga poruka je da građani Evrope žele stabilnu politiku konzervativnog centra. Zato su, kako je istaknuo, stranke EPP-a - Group of the European People's Party (Christian Democrats) i pobijedile na ovim izborima, imale rast bez obzira što su već dugo na vlasti.

- S treće strane možemo reći da smo doživjeli 'zemljotres', koji će se tek odraziti (zbog rata unutar Evrope, koji je u Ukrajini i širi se), a to je pobjeda ili osvojeno drugo mjesto ekstremne ili radikalne desnice u skoro svim glavnim ili većim evropskim državama. To će se tek odraziti. U Francuskoj se to odmah odrazilo, dolazi do izbora. Očekuje se i u Njemačkoj, Belgiji... Mnoge nacionalne vlade gube, sa ovim, legitimitet. Ovo je 'zemljotres' unutar Evrope, pojedinačno najjačih zemalja - naglasio je Aćimović.

Za Bosnu i Hercegovinu kaže da je trenutno u ogromnom zastoju, na evropskom putu.

- Na nas se ne održavaju rezultati izbora u Evropskom parlamentu jer mi smo uspjeli da prokockamo jednu dobru priliku koju smo imali - kazao je za Fenu bivši ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović.

Pojašnjava da Bosna i Hercegovina spada u pretpristupnu grupu, zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom. Ukrajina i Moldavija su dobile preporuku za datum održavanja konferencije, a o BiH se u suštini nije ni razmatralo niti je dobila preporuku.

Izbori za Evropski parlament 2024. deseti su parlamentarni izbori Evropske unije, a održani su u svim državama članicama od 6. do 9. juna. 

federalna.ba/Fena

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...