STRAVIČNE BROJKE: Najmanje 49 radnika poginulo u požaru u Kuvajtu

Više od 50 osoba je povrijeđeno u požaru koji je izbio u zoru u ponedjeljak u šestospratnici južno od grada Kuvajta, prenosi britanski list Guardian.

  • Hronika

  • 13. Jun. 2024  13. Jun. 2024

  • 0

Najmanje 49 osoba, svi državljani Indije, poginulo je u požaru koji je zahvatio zgradu u kojoj se nalaze strani radnici u Kuvajtu.

Više od 50 osoba je povrijeđeno u požaru koji je izbio u zoru u ponedjeljak u šestospratnici južno od grada Kuvajta, prenosi britanski list Guardian.

Plamen je zahvatio donje spratove dok je crni dim izbijao iz prozora na gornjim spratovima, pokazuju slike objavljene na društvenim mrežama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova revidiralo je broj poginulih sa 35 na 49, nakon što su forenzički timovi pretražili zgradu.

Službena kuvajtska novinska agencija citirala je ministra zdravlja Ahmada al-Awadhija koji je rekao da su bolnice primile 56 osoba povrijeđenih u požaru u oblasti Mangaf, koja je gusto naseljena radnicima migrantima.

U zgradi je bilo smješteno 196 radnika, prema informacijama koje je ministru unutrašnjih poslova dao njihov poslodavac.

Naftom bogata država ima veliki broj stranih radnika od kojih mnogi dolaze iz južne i jugoistočne Azije, a uglavnom rade u građevinarstvu ili uslužnim djelatnostima.

Izvor u vatrogasnoj službi rekao je da su se žrtve ugušile od dima koji se dizao nakon što je požar izbio dnu zgrade.

Ministar unutrašnjih poslova Sheikh Fahd Al-Yousef rekao je da je vlasnik zgrade priveden zbog potencijalnog nemara, dodajući da će sve nekretnine koje krše sigurnosne propise odmah biti zatvorene.

“Radićemo na rješavanju pitanja prenatrpanosti i zanemarivanja radne snage,” rekao je on. “Zadržaćemo vlasnika nekretnine na kojoj je izbio požar do okončanja zakonskih procedura.”

Navedeni požar je jedan od najgorih zabilježenih u Kuvajtu, koji se graniči s Irakom i Saudijskom Arabijom i nalazi se na oko 7% svjetskih rezervi nafte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...