OVO JE DOKAZ DOKLE IDU ČOVIĆEVI TRABANTI: Hrvatski kipar Islamsku zajednicu u Mostaru optužio za političko nasilje!?

On je takav zaključak izveo komentarišući slučaj izgradnje zgrade na lokalitetu Lakišića harema. Naime u medijima je prenesen njegov citat: "Da se nekome priječi pravo na ostvarivanje nacionalnog identiteta u današnje vrijeme to je izvan pameti, zbilja političko nasilje, nije fizičko, ali skoro".

  • Politika

  • 13. Jun. 2024  

  • 2

Hrvatski kipar Kuzma Kovačić u emisiji Kompas RTV HZ-HB, prenijeli su mostarski portali, Islamskoj zajednici u Mostaru je, ni manje ni više, učitao političko nasilje nad Hrvatima, piše Politički.ba.

On je takav zaključak izveo komentarišući slučaj izgradnje zgrade na lokalitetu Lakišića harema. Naime u medijima je prenesen njegov citat: "Da se nekome priječi pravo na ostvarivanje nacionalnog identiteta u današnje vrijeme to je izvan pameti, zbilja političko nasilje, nije fizičko, ali skoro".

Kovačićeve opservacije slijed su sugestivnog pitanja voditelja ove, panegirično iritantne, emisije davno projiciranog u agit-prop centrima političkih stranka u Hercegovini s hrvatskim predznakom - u javnom prostoru isključivo govoriti o instituciji kulture hrvatskog naroda, nipošto o izgradnji zgrade na osnovu pravno normiranih procedura, zakonskih osnova i vladavini prava.

Jer, jedino će tako Islamska zajednica, koja se jedina, u javnom prostoru, koristeći se pravima slobode, jednakopravnosti glasno i javno protivi nelegalnoj gradnji zgrade, a ne institucijama kulture i institucijama od općeg značaja za bilo koju društvenu skupinu, biti prikazana anahronom i avetnom. Što, a to bi Kovačić morao znati, jer umjetnost je bazirana na apsolutnoj istini i samo istini, ni u kojem slučaju ne odgovara činjenicama.

Nakon višegodišnje javne polemike bosanskohercegovačkoj javnosti je jasno da nikada nijedan zvaničnik IZ nije imao ništa protiv ostvarivanja nacionalnih prava Hrvata, niti je imao išta protiv nacionalnih institucija hrvatskog naroda sve dotle, dok ta prava nisu potpuno poništavala prava drugih, u ovom slučaju pravo IZ da na zemljištu, koje je nekada bilo harem izgradi zgradu od nacionalnog i vjerskog interesa Bošnjaka-muslimana u Hercegovini.

Dakle IZ nije protiv institucije kulture, već pravne procedure izgradnje zgrade. Tako bi bilo i kad je na tom lokalitetu građena zgrada MINIPEX-a, koja nema dominantno nacionalni već ekonomski predznak. Nije teško pretpostaviti da bi, u slučaju da je zgrada HNK- građena na nekom drugom mjestu, a bilo je za to prostora u Gradu, i IZ učestvovala svojim donacijama i nekom vrstom podrške, kako je to bio slučaj sa gradnjom zgrade onkologije na Bijelom Brijegu, o čemu je biskup Perić javno govorio. A zašto je hrvatska politika, ups, "menadžment HNK-a" odabrao baš lokalitet Lakišića harema u više navrata javno su obznanili iz mostarske HVIDR-e. Oni taj prostor smatraju ratnim plijenom i tako ga tretiraju, pa se stoga na njemu ne može primjenjivati zakonski propisi i zakonom predviđene procedure.

Prema iskazu glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino-ef. Maksumića takve percepcije su prepoznatljive i u stavovima gradonačelnika Mostara Marija Kordića koji, kako naglašava efendija Maksumić, zvaničnike IZ izuzetno poštuje, ali da insistiranje IZ da na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema izgradi zgradu od vitalnog značaja za bošnjački narod i muslimansku populaciju u Gradu doživljava nacionalističkim provokacijama.

Razvidno je da IZ nikada neće posustati od zahtjeva da na tom lokalitetu Lakišića harema izgradi projektovanu zgradu Interkulturnog centra "Mevlana" čime bi, koliko toliko bile ispravljene historijske pravno nasilje pričinjeno vakufskoj imovini, a Centralna zona Grada Mostara bila oblikovana onako kako je definirana i međunarodnim sporazumima, mjestom susretanja različitosti, a ne jednostranim odlukama jedne političke partije i jedne nacionalne grupacije. Jer, kako to reče Kovačić: "Da se nekome priječi pravo na ostvarivanje nacionalnog identiteta u današnje vrijeme to je izvan pameti, zbilja političko nasilje, nije fizičko, ali skoro".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...