DODIKOV "BOLJI DIO BiH" SAMO JE FIKCIJA I LAŽ: Skupštinska većina tvrdi da je Sokolac bankrotirao

Skupštinska većina kaže da je dug 24 miliona KM, načelnik kaže da lažu

  • Društvo

  • 22. Jun. 2024  

  • 0

Sve je više opština u Republici Srpskoj koje su na ivici bankrota, odnosno čiji su rashodi daleko veći od prihoda.

Opština Bileća godinama je poznata kao opština koja „čeka bankrot“, iako bankrot, kako su ekonomski stručnjaci za Buku ranije kazali, nije moguć u potpunom obliku, piše Buka.

Osim Bileće, još jedna opština u Republici Srpskoj na rubu je „bankrota“. Sokolac nije dostigao nivo zaduženja kakav ima Bileća i nije bilo isključenja struje, ali situacija je zabrinjavajuća. Radnici u javnim preduzećima i ustanovama su često bez plata mjesecima, a u Sportsko-rekreativnom centru „Glasinac“ posljednji put platu su primili prije više od pola godine.

Dugovanja opštine su višemilionska, ali tačnih podataka nema. Iz skupštinske većine za Buku kažu da su dugovi opštine 24 miliona, dok načelnik kaže da koalicija predvođena SNSD-om laže te da su ukupni dugovi ispod 10 miliona KM.

Opština duguje za plate, kredite, doprinose i slično. U pojedinim javnim preduzećima i ustanovama plate nema više od devet mjeseci.

Suština rada opštine je da je došlo do kraja i nagomilavanja velikih dugova koji se procjenjuju sad na preko 24 miliona KM“, rekao je za Buku Đorđe Radić, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica ove navode negira i naziva izmišljotinama.

„Opština je zadužene 13,2% a možemo ići do 18%. Jesmo nelikvidni, imamo dosta obaveza, ali zaduženje opštine nije na maksimumu, mogao sam se zadužiti još 7,8 miliona. Imamo kredit EBRD-a u iznosu od tri miliona KM, a ukupno imamo oko 6,7 miliona kredita“, kaže Bjelica.

Radić za lošu finansijsku situaciju krivi načelnika opštine Milovanu Bjelicu za kojeg kaže da je nezakonito trošio javni novac, te da je zaposlio veliki broj ljudi, od kojih je u opštinskoj upravi viška oko 150.

Bjelica priznaje kako u opštinskoj upravi postoji višak uposlenika te da je minimalno 30 ljudi preko kvote koja je propisana Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ipak, problema sa isplatom plata, kako kaže, u Opštini nema.

„Imaju svaki mjesec platu zadnjih 11 godina što se tiče Opštine, što se tiče javnih preduzeća u nekim je bilo po pet, šest neisplaćenih ličnih dohodaka dok to nisam presjekao. Nastavio sam isplaćivati stare plate i oni su gotovo svaki mjesec imali platu. Neke ustanove zbog tužbi radnika ne mogu isplaćivati plate, jer plaćaju sudske troškove i tužbe“, kaže Bjelica u razgovoru s novinarom Buke.

Skupštinska većina predvođena SNSD-om je u lošim odnosima sa načelnikom Bjelicom (SDS) koji ni ne dolazi na sjednice skupštine, a takav odnos samo komplikuje usložnjenu situaciju. Međusobne opstrukcije zaustavljaju nove projekte i nade da se Sokolac može izvući iz krize u kojoj se nalazi. Za neke, opština je već bankrotirala.

„Vidite, ja mislim da je Opština Sokolac već doživjela bankrot, samo nije objavljeno. To je moj opšti utisak. Mnogo se može ovdje pričati o funkcionisanju života uopšte. Svaka ustanova koja se naslanja na opštinu je praktično došla do kraja svog funkcionisanja. Od vrela Bioštice, preduzeća koje se bavi isporukom vode, ono je u stečaju već 12 godina i Vlada RS je uplatila je 1.000.000KM da se taj stečaj završi, ali ih je načelnik okrenuo nenamjenski na drugu stranu i to isto preduće iako je u stečaju došlo je do kraja. Sport je zamro u Sokocu, fudbalski klub je praktično ugašen, košarkaški je već prošle godine ugašen, takva sudbina čeka i rukometni i odbojkaški klub. To je neka suština ovdje naše svakdonevnice“, kaže šef Kluba odbornika SNSD-a u izjavi za Buku.

Načelnik kaže da ga bankrot zbog djelovanja SNSD-a ne bi iznenadio, ali svjestan je da je bankrot nemoguć.

„Moguće je sa ovom skupštinskom većinom, ali bankrot ne može biti. Opština ima svoju imovinu, opština nije prezadužena. Ovo je čisto politikanstvo. Ne može opština bankrotirati. Sve moje projekte su stopirali“, kaže načelnik Opštine Sokolac.

Zbog stranačkih prepucavanja, u ovom slučaju, ispaštaju samo građani Sokoca koji mjesecima nemaju plate u pojedinim javnim ustanovama, projekti kasne, izvještaj o izvršenju budžeta nije usvojen…

Koliko je Opština Sokolac zadužena, niko ne zna, s obzirom da od suprotstavljenih političkih opcija dolaze oprečne informacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...