KRUG 99 I ČUVARI BOSNE: U Sarajevu 4. jula konvencija "Bosna je naša bosanska" kao odgovor na urušavanje i prijetnje cjelovitosti BiH

Konvencija će se održati 4. jula u kongresnoj sali hotela Holiday s početkom u 19 sati.

  • Politika

  • 23. Jun. 2024  

  • 1

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović najavio je za 4. juli održavanje konvencije “Bosna je naša - Bosanska” kao odgovor na aktivnosti koje poduzimaju Srbija i entitet Rs, a nakon zajedničke deklaracije svesrpskog sabora. Konvencija će se održati 4. jula u kongresnoj sali hotela Holiday s početkom u 19 sati.

Antibosanske doktrine i ideologije „Deklaracije Svesrpskog sabora“ je i tema današnjeg okruglog stola kojeg zajedno održavaju Krug 99 i NVO Čuvari Bosne gdje je i najavljeno održavanje konvencije u čijoj organizaciji učestvuje i Udruženje Čuvari Bosne.

Kulenović je kazao da su inicijativu Kruga 99 o nužnosti da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države BiH, suzbijanju prijetnji njenoj cjelovitosti, prihvatile nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice i državotvorne političke stranke.

“Konvencija nevladnih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana treba da izrazi postignuto državotvorno, opštenarodno političko jedinstvo o temeljnim pitanjima suvereniteta bosanske države u datim historijskim okolnostima, a posebno u kontekstu deklaracije svesrpskog sabora i drugih doktrina, podjela i hegemonijom nad Bosnom i Hercegovinom. Na Konvenciji će se definisati racionalni odgovori na izazove i opasnosti sa kojima se i država i društvo suočavaju te pravci jedinstvenih odgovora i djelovanja državotvornih aktera i građana", kazao je Kulenović.

Profesor Jahja Muhasilović ispred NVO Čuvari Bosne kazao je da velikosrpska politika grubo negira suverenitet i teritorijalni intergritet Bosne i Hercegovine.

“U situaciji smo da imamo političko rukovodstvo koje nažalost ne razumije opasnosti koje dolaze iz Beograda. Imamo rukovodstvo kada jedan srbijanski helikopter sleti u BiH govori da to nije njihova nnadležnost. U jednoj smo vrlo teškoj situaciji. Kao Čuvari Bosne i Krug 99 smo prepoznali da je krajnje vrijeme da se da jedan odgovor prema ovakvoj agresivnoj politici i da se animinira šira politička, akademska, ekonomska elita i šira javnost kako bi dala odgovor na srpski iredentizam. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i da damo odgovor onima koji pokušavaju narušiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH", istakao je.

Konvencija “Bosna je naša - Bosanska” bit će u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkoim akterima.

On je najavio da će nakon sarajevske konvencije biti održani skupovi i u drugim gradovima i općinama u BiH.

Na Konvenciji se očekuje prisustvo građana svih struktura društva kako bi platforma patriotskog odgovora bila autentična.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...