DRAMATIČNO / NAJPOZNATIJI SRBIJANSKI POLITIČKI DISIDENT ZA „SB“: Strahujem za živote svojih kolega, Aleksandar Vučić nije odgovarao za Srebrenicu, ali još nije sve gotovo…

-Dakle, još uvijek je otvorena ta mogućnost da se Vučiću sudi za sve to što je uradio, kazao je Bogdanović.

  • Politika

  • 25. Jun. 2024  

  • 1

Piše: MARIO ILIČIĆ

Boban Bogdanović, najpoznatiji politički disident iz Srbije, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o planovima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, te izrazio strah i zabrinutost za živote svojih političkih istomišljenika u Srbiji koji su se nakon razgovora za „Slobodnu Bosnu“ našli na udaru Vučićevog režima.

Boban Bogdanović, ponovno je  s tajne lokacije govorio za „SB“, izrazivši zabrinutost za živote svojih kolega u Srbiji.

-Ja sam ubeđen da će neko od mojih kolega nastradati na volšeban način. Da će im se desiti neka saobraćajna nesreća ili bilo kakva nesreća. Zatražio sam od međunarodne zajednice da pokuša da interveniše. Poslao sam dva maila na zvanične adrese i zamolio da se obrati pažnja na bezbednost mojih kolega.

Bogdanović je reagirao nakon otvorenih i brutalnih napada na srbijanske intelektualce koji otvoreno kritiziraju Vučića i njegov režim, stavljajući im metu na čelo, o čemu je „Slobodna Bosna“ jučer izvijestila

-Problem je mnogo dublji. Suština problema i razlog zbog čega se vrše ovakvi stravični napadi jeste to što ideja oko formiranje euroatlantskog saveza Srbije nije umrla. BIA je uspela da spreči to formiranje, a u formiranju smo učestovali gospoda Ivan Videnović, Nemanja Milošević, Čedomir Stojković, Mijo Kapor i ja. To je suština.

Jer, ukoliko se desi da se formira nova politička partija, a pod tim mislim prikupljanje 10.000 potpisa i registrovanje političke organizacije, a ne neka udruženja koja su u poslednje vreme preplavila prostor srpske političe scene, to bi bio jedan ozbiljan udarac režimu Aleksandra Vučića, kazao je Bogdanović.

TRI STUBA VLASTI

Tri su stuba Vučićeve vlasti, a na šta mi ukazujemo na jedan transparentan način, što jako smeta Vučiću. Dakle, iskopavanje litijuma. To je nešto što dobar dio međunarodne zajednice očekuje od Vučića. Drugi stub njegove vladavine je izvoz oružja u Ukrajinu, a treći stub je izvoz oružja u Izrael. Međutim, ono što jeste problematično za njega, je faktički, to što on sa nastavkom izvoza oružja u Izrael učestvuje i postaje suizvršilac genocida u Gazi. Dešavaju se stravične stvari o kojima se u Srbiji glasno ne govori, ali se o tome govori u Americi. Moja ideja je da se stavi moratorijum na iskopavanje litijuma do 2050. godine dok u potpunosti ne budemo imali bezbedne tehnologije i onda da se nakon 26 godina otvori to pitanje, da vidimo ima li isplativosti i održivosti tog projekta.

U BEOGRADU NE MOŽE BEZ DRAME: Aleksandar Vučić se ponovo obraća naciji... | Slobodna  BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / Samir Saletović

Jedino na taj način mi možemo sprečiti dalju ekspanziju klerikalnog nacizma u Srbiji. Druga, jako bitna stvar jeste da li će nova kosovska vlada, sa premijerom Kurtijem na čelu ili ne, smoći snage da podigne optužnicu protiv Srbije i osoba koje su učestvovale u genocidu i etničkom čišćenju na Kosovu 1999. godine za što postoji mnogo dokaza. Podsetiću da su Richard Grenell i Aleksandar Vučić dogovorili da ukinu sud za Kosovo, gde su na taj način želeli da u potpunosti Aleksandra Vučića liše bilo kakve krivične odgovornosti za počinjeni genocid i zločine koji su se desile na Kosovu 1999. godine.

Grenell objavio video: U provodu sa Vučićem, Brnabić i Malim - N1GRENELL I VUČIĆ

Dakle, još uvek je otvorena ta mogućnost da se Vučiću sudi za sve to što je uradio. Nažalost, njemu se nije sudilo za učešće u genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

STRAH OD NAJGOREG SCENARIJA

-Ja se nadam da se mojim kolegama neće ništa desiti. Bojim se da će neko od njih stradati. Danas sam imao razgovor s agentima koji brinu o mojoj bezbednosti i ja sam siguran. Ali, što se tiče mojih kolega, plašim se onog najgoreg scenarija, kazao je Bogdanović.

LITIJ DRŽI VUČIĆA NA VLASTI

Oko iskopavanje litijuma, malo se zna da najviše udela u kompaniji Rio Tinto ima kineska kompanija. Vučić je mislio da će lako da prevesla vlastiti narod. S obzirom da ću biti član izbornog tima Joea Bidena, u novembru mesecu, znam njihov stav, a on je po pitanju litijuma jasan – to je isključivo unutrašnje pitanje Srbije.

Amerikanci nemaju nikakve veze sa pritiscima koji se namerno plasiraju od strane Kremlja, da navodno Amerikanci preko ambasadora Hilla vrše uticaj na predsednika Vučića da je litijum izuzetno neophodan za buduće odnose Amerike i Srbije, što je apsolutna laž. Ono što su meni američke demokrate potvrdile je da je iskopavanje litijuma isključivo unutrašnje pitanje Srbije, i ono što je mene posebno ohrabrilo, jeste da su mi rekli da tehnologije koje se sada koriste bi više napravile štete Srbiji nego što bi napravilo dobra.

Odnos američke administracije i starog-novog predsednika Bidena je preispitivanje pozicije ambasadora Hilla zbog svega što je on do sada uradio. Iza iskopavanja litijuma isključivo stoji ruski i kineski uticaj. Naravno, uz pojedine zemje Evropske unije koje žarko žele da izmeste mogućnost iskopavanja litijuma iz svojih zemalja i da se to radi u Srbiji.

Ciljano sam se obratio srpskim političarima, takozvanim opozicionarima i njihovim liderima, da ukoliko nisu spremni da sa oružjem u rukama i svojim životima brane dolinu Jadra, da prestanu da obmanjuju srpsku javnost i na taj način daju podršku Aleksandru Vučiću u iskopavanju litijuma. Taj test sam napravio i očekivao sam napade trolova i botova sa farmi BIA-e, međutim, na moje iznenađenje, nije bilo komentara, jer ne znaju šta da odgovore po tom pitanju.

Građani Srbije sigurno će imati podršku SAD-a da iskopavanje litijuma ostane unutrašnje pitanje Srbije i oni se po tom pitanju neće mešati. Njihov stav je da tehnologija po kojoj prokineski Rio Tinto želi iskopavati litijum apsolutno nije na zadovoljavajućem nivou i samo bi bilo više štete nego koristi po život građana koji žive u dolini Jadra, kazao je Bogdanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...