SRBIJA POTPISALA SPORAZUM S FRONTEXOM: Omogućen raspored snaga i na granici s BiH

Srbija je uz sporazum dobila donaciju koju čini 56 vozila i nadzorna oprema, što je samo jedna u nizu donacija EU.

  • Regija

  • 25. Jun. 2024  25. Jun. 2024

  • 0

Evropska unija i Srbija potpisale su u utorak sporazum o operativnoj saradnji u upravljanju granicama s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex) po kojem će snage Frontexa biti raspoređene ne samo na granicama Srbije s Bugarskom i Mađarskom, već i na granicama s trećim zemljama, prenosi Fena. 

Sporazum će značajno pridonijeti zajedničkoj borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija. Srbija čuva svoje granice, ali time štiti i čuva i sigurnost i stabilnost cijele Evrope", rekao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji s evropskom kolegicom Ylvom Johansson poslije potpisivanja dokumenta koji još trebaju ratificirati parlamenti EU i Srbije, prenosi Hina. 


Srbija je uz sporazum dobila donaciju koju čini 56 vozila i nadzorna oprema, što je samo jedna u nizu donacija EU. 
Johansson je navela da je posjetila granice Srbije s Bugarskom i Mađarskom, te da se uvjerila u dobru saradnju srbijanske policije i Frontexa. 

Dodala je da će uz pomoć novog sporazuma pripadnici Frontexa moći biti raspoređeni i na granice s Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, ali će se zajedničke aktivnosti realizovati pod zapovjedništvom Srbije. 

"U borbi protiv mreže krijumčara migranata pokazali ste i posvećenost i rezultate", ocijenila je Johansson, istakavši da je "vidljivo smanjen" broj ilegalnih migranata iz Srbije u EU. 

Stupanje na snagu ovog sporazuma zavisi od saglasnosti Evropskog parlamenta, Vijeća EU i Skupštine Srbije. 
Kada sporazum stupi na snagu, na zahtjev Srbije Frontex će moći će provoditi zajedničke operacije i raspoređivati stalni korpus evropske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriji Srbije, uključujući njene granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...