VELIKA KUKNJAVA NA DODIKOVIM REŽIMSKIM MEDIJIMA: Američke sankcije pokušaj urušavanja privrednog sistema u RS" (VIDEO)

"Zadnji vidovi sankcija upravo idu na urušavanje privrede i samim tim i ka ekonomskoj krizi", kaže Tepačević

  • Ekonomija

  • 25. Jun. 2024  

  • 0

Uvođenjem sankcija pojedincima, ali i kompanijama iz RS, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da uruše privredni i ekonomski sistem RS, prenosi režimska televizija RTRS.

Oko toga nemaju nedoumica oni koji zastupaju interese privrednika i radnika.

Uskraćivanje osnovnih ljudskih prava, nemogućnost ostvarivanja egzistencije i to sve od onih koji se deklarativno zalažu za sva moguća prava, osim, očito, kada se to kosi sa njihovim interesima.

Za brže ostvarivanje cilja odabran je provjereni metod sankcija. Set onih američkog Ministarstva finansija najviše štete ostavlja na privredi i ekonomiji. I naravno na sve zaposlene u firmama koje su kažnjene.

"Zadnji vidovi sankcija upravo idu na urušavanje privrede i samim tim i ka ekonomskoj krizi, gašenju radnih mjesta i ko zna na šta to sve može da izađe. Svijet u ovom trenutku ima neka svoja pravila igre, na nama trenira strogoću, na nama je i da se suprotstavimo", kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

U Americi je dobro poznata teza da je biznis najvažniji. Znaju dobro gdje da udare ne bi li ostvarili svoje interese. U Uniji poslodavaca Srpske očekuju izazove koji bi mogli negativno uticati na cjelokupnu privredu.

Sigurno nas čeka teško vrijeme. Međutim, na nama je da radimo, da sve te negativne posljedice maskimalno ublažimo, kroz razvoj, tehnološki razvoj, povećanje produktivnosti i kroz veća primanja radnika - navodi Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Među prvim sankcionisanim našao se i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković, zbog navodnog podrivanja Dejtonskog sporazuma. Stankoviću je jasno da su sankcije "političko pitanje", ali i da opasno dovode u pitanje svakodnevni život zaposlenih u sankionisanim preduzećima, a takvih nije malo.

- Sigurno će rukovodstvo i Republika Srpska naći odgovor na sva ova dešavanja koja nas pogađaju. Ovo je u najmanju ruku nekorektno, neljudski, nedemokratski i sve ostalo kada su u pitanju pravna lica i fizička lica, ljudi kojima uskraćujete ljudsko dostojanstvo - kaže Stanković.

Posljedice sukoba zbog prekompozicije globalnog poretka osjete mnogi u svijetu. U tom sukobu veliki ne biraju sredstava kako bi zadržali svoje pozicije. Deblji kraj, kao i obično, izvuku oni mali, stav je struke.

- Upravo zbog tog nekakvog miješanja sa strane trpe i obični ljudi, ali to je jako loša poruka za bilo kakav razvoj. Bez neke stabilnosti i predvidivosti ne možete početi nijedan ozbiljan poslovni projekat - kaže ekonomista Marko Đogo.

Pa čak ni projekat kupovine stana, što je najbolje osjetio jedan od zaposlenih Alternativne televizije koja se takođe nalazi na OFAK listi sankcionisanih. Dok su jedni mediji sankcionisani, drugi sankcije opravdavaju. Navode pojedinih medija da su firme u Republici Srpskoj kažnjene zbog veza sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i zarade na tenderima, Dodik je demantovao. Poručio je da su ti mediji dio propagande protiv njega i njegove porodice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...