VIŠKOVIĆEV SAVJETNIK ZNA ŠTA SE SPREMA: "Subjekt koji sankcioniše druge subjekte jednostavno koristi poziciju u kojoj se nalazi, a to je da banke..."

-Za to je nadležan Savjet ministara i Predsjedništvo i takva aktivnost nije provedena, kaže Tomaš.

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2024  

  • 1

Savjetnik predsjednika vlade bh. entiteta Republika Srpska Dalibor Tomaš kaže za ATV da pitanje sankcija tretira zakonsko rješenje iz 2006. godine.

"Na nivou BiH postoji zakonsko rješenje iz 2006. godine koje tretira ovo pitanje i odnosi se na uvođenje različitih sankcija ili mjera od strane drugih država. To zakonsko rješenje kaže da je riječ o unilateralnoj sankciji jedne države prema drugoj i u tom slučaju potrebno je da takva mjera bude uvedena u pravni sistem BiH. Za to je nadležan Savjet ministara i Predsjedništvo i takva aktivnost nije provedena", kaže Tomaš.

U slučaju banaka, Tomaš tvrdi da subjekti koji sankcioniraju druge koriste poziciju u kojoj se nalaze, a sve se vrti oko SWIFT-a.

"Subjekt koji sankcioniše druge subjekte jednostavno koristi poziciju u kojoj se nalazi, a to je da banke rade preko SWIFT-a, pod prijetnjom oduzimanja SWIFT-a tjera institucije da rade što žele. Trenutno rješenje je takvo da je SWIFT platforma preko koje banke rade i unutrašnji i međunarodni platni promet. Postavlja se pitanje ko bi sa takvom bankom koja je isključena iz SWIFT sarađivao", kaže Tomaš.

-Situacija najviše pogađa zaposlene u tim firmama, koji ni na koji način nisu doprinijeli sankcijama. Stavlja ih u nezavidan položaj da radnici prvenstveno nisu u prilici da prime platu, a kao posljedica toga, ni da kasnije izmiruju svoje obaveze.

Ukoliko platni sistem ima probleme cijela ekonomija jedne zemlje ima problem. Tako da ovo pitanje nije problem samo Republike Srpske kao što se pokušava prezentovati već cijele BiH. I ja sam siguran da prosto moramo naći rješenje da cijeli platni sistem zaštitimo od eksternih šokova. Siguran sam da ljudi koji se bave monetarnom politikom i platnim prometom u Republici Srpskoj i BiH imaju odgovor na ovo pitanje, kaže Tomaš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...