ODLUČENO NA DANAŠNJOJ SJEDNICI USTAVNOG SUDA MANJEG BH. ENTITETA: "Utvrđeno je da je RS-u dato ovlaštenje da..."

(...) uređuje, između ostalog, imovinske i obligacione odnose.

  • Mini market

  • 26. Jun. 2024  26. Jun. 2024

  • 0

Ustavni sud RS-a je na današnjoj sjednici donio odluku da ne prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 1. Zakona o stvarnim pravima.

Sud je, kako se navodi u saopćenju, utvrdio da RS u skladu sa odredbom iz člana 68. tačka 6. Ustava RS ima nadležnost da na svojoj teritoriji - pored ostalog - uređuje svojinske i obligacione odnose, odnosno da je pravni osnov za donošenje osporenog zakona bio predmet ocjene u smislu usaglašenosti Ustava RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, utvrđeno je da je ovom entitetu dato ovlaštenje da uređuje, između ostalog, imovinske i obligacione odnose i da se ova odredba pažljivo pridržava međudejstva podjele nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, te da je u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...