"TAKVA ETIKETA NE SMIJE SE VIŠE KORISTITI": Arapska liga prestala označavati Hezbollah kao "terorističku organizaciju"

Države članice Lige složile su se da se etiketa Hezbollaha kao terorističke organizacije više ne smije koristiti

  • Svijet

  • 29. Jun. 2024  

  • 0

Pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Hossam Zaki objavio je u subotu da je liga prestala nazivati Hezbollah "terorističkom organizacijom".

-U prethodnim odlukama Arapske lige, Hezbollah je označen kao teroristička organizacija, a ta oznaka je odražena u rezolucijama, što dovodi do prekida komunikacije na osnovu ovih odluka. Države članice Lige složile su se da se etiketa Hezbollaha kao terorističke organizacije više ne smije koristiti - rekao je Zaki za egipatski kanal „Al-Qahera News“ dan nakon što je završio svoju posjetu Bejrutu.

On je rekao da se "označavanje Hezbollaha kao terorističke organizacije više ne primjenjuje", ističući da "Arapska liga ne vodi liste terorista i ne nastoji aktivno da odredi entitete na takav način".

Arapska liga je 11. marta 2016. klasifikovala Hezbollah kao „terorističku organizaciju“, uz rezerve iz Libana i Iraka, i pozvala je da „prestane da promoviše ekstremizam i sektaštvo, da se suzdrži od miješanja u unutrašnje stvari zemalja i da uskrati bilo kakvu podršku terorizmu i teroristima u regionu."

Klasifikacija se dogodila ubrzo nakon što su zemlje Savjeta za saradnju u Zalivu proglasile libanski Hezbollah terorističkom organizacijom 2. marta 2016. godine.

U petak je libanski dnevni list „Al-Akhbar“ objavio da je Zaki posjetio Bejrut i održao sastanak sa Muhammadom Raadom, šefom bloka Lojalnost otporu povezanog s Hezbollahom. Ovo je prvi kontakt između Arapske lige i Hezbollaha u više od deset godina.

Prema saopštenju Arapske lige u petak, Zaki je tokom svoje posjete koja je počela u utorak održao sastanke s libanskim zvaničnicima, kao i raznim političkim i parlamentarnim liderima koji predstavljaju raznolik politički spektar Libana.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.800 ljudi.

Hezbollah je povezao prekid svojih napada na Izrael sa prestankom napada Tel Aviva na Gazu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...