MALI KRUG IBIZOM: Dok se Španci bune, turisti pristižu na Sredozemno more (FOTO)

Cijene kafe se kreću od 2,5 eura koliko košta espresso, capuchino 4,80, te Ice coffe 9 eura. Kolači su nešto skuplji, za brownie treba izdvojiti 7 eura, čokoladni mousse 8. Pivo se kreće od 3,90 eura.

  • Šareni svijet

  • 26. Jun. 2024  27. Jun. 2024

  • 0

Iako je u toku Europsko prvenstvo u fudbalu, utakmice se prate na TV kanalima u restoranima Ibize. Večera se do kasno u noć na ovom španskom ostrvu, ali i "partija" jer je Ibiza poznata po noćnom životu.

Na samoj zgradi aerodroma ogromna reklama, kao i duž naselja su plakati s muzičkim izvođačima. Od 28. juna do 8. jula (četiri nastupa) gostuje jedan od najpopularnijih DJ-eva na svijetu - David Guetta.

Foto: Slobodna Bosna

Ibiza je poznata po predivnim plažama, pjeskovitim i skrivenim uvalama.

U dijelu zapadne Ibize na Balearskim otocima je mirno naselje i općina Sant Josep. Tu smo posjetili dvije plaže. Jednu pješčanu, drugu kamenito/pjeskovitu. Cala Vadella je idealna za porodične ljude zbog blizine kafića i restorana.

Sant Josep (Foto: Slobodna Bosna)

Sant Josep (Foto: Slobodna Bosna)

Druga plaža Sa Caleta zahtijeva suncobran kao i prethodna zbog nedostatka prirodnog hlada. Ono što prvo primjećujete jeste sloboda, odnosno nešto mlađa razgolićena populacija.

Sa Caleta (Foto: Slobodna Bosna)

Cijene kafe se kreću od 2,5 eura koliko košta espresso, capuchino 4,80, te Ice coffe 9 eura. Kolači su nešto skuplji, za brownie treba izdvojiti 7 eura, čokoladni mousse 8. Pivo se kreće od 3,90 eura. Primjera radi, španska Estrella je 4,40 eura koliko je i čaša Heinekena.

Što se tiče hrane, cijene pizza se kreću od 11 eura koliko košta margarita, do one sa tri sira koja košta 14 eura. Pizza Hawai iznosi 13 eura. Porcija španske paelje košta 24 eura, salata sa škampima 13 eura, kroketi s piletinom 9 eura, te hladna supa (gazpacho) 8 eura. Sendvič sa tunom 9,5 eura. Primjera radi, jedna večera za višečlanu porodicu košta 120 eura.

Foto: Slobodna Bosna

Za malo avanture i iznajmljivanje kajaka dvosjeda treba se izdvojiti 30 eura za sat vremena, ali tu su pogled na otvoreno more, ronilačke aktivnosti itd.

Ako ste na vrijeme rezervisali kuću ili vilu, većina njih ima i bazen. Na raspolaganju imate i supermarkete s evropskim cijenama.

U Sant Josep je to Hiper Centro, Spar ili manje lokalne trgovine koje su nešto skuplje. 20-ak minuta vožnje dalje je St. Antoni, mjesto sa irskim pubovima, plažama u neposrednoj blizini ceste, hotelima, ali i velikom samoposlugom LIDL.

Klima na Ibizi je mediteranska, pa je zadnja sedmica juna ugodna, što znači svježe večeri i miran san.

Ceste ovog popularnog španskog ostrva su idealne za vožnju uz pogled na bogatu vegetaciju.

Foto: Slobodna Bosna

Ibiza je lučki grad. Obiluje mnogobrojnim restoranima, trgovinama, uličnim "nenametljivim" prodavačima šarenih sitnica. Njegov stari grad također vrijedi posjetiti zbog pogleda na gornji grad Alta Vilu koja je nije slučajno uvrštena na spisku UNESCO-ove svjetske baštine.

(Sanela Gojak)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...