OVO ĆE BITI ZANIMLJIVO PRATITI: U utrci za načelnika Velike Kladuše pet kandidata, evo o kome se radi...

Kada je u pitanju učešće političkih subjekata za Općinsko vijeće općine Velika Kladuša, ovjereno je 10 političkih subjekata:

  • Vijesti

  • 26. Jun. 2024  

  • 0

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u utorak, 25. juna ovjerila je liste političkih subjekata koji će participirati na Lokalnim izborima zakazanim za 06. oktobar 2024. godine. Kada je u pitanju izborna jedinica 001 Velika Kladuša u utrci za načelničku poziciju učestvovat će pet političkih subjekata:

LABURISTIČKA STRANKA BOSNE I HERCEGOVINE LABURISTI BIH

STRANKA KRAJIŠKOG JEDINSTVA BIH – SKJ BIH

DELILA ŠAHINOVIĆ – NEZAVISNI KANDIDAT

ZAJEDNO ZA VELIKU KLADUŠU

NES-ZAJEDNO

alt

Prema trenutno dostupnim informacijama i dosadašnjim istupima putem saopćenja za javnost, kako piše Radio Velika Kladuša, pored nezavisne kandidatkinje Delile Šahinović, poznato je da će kandidat za načelničku poziciju Stranke krajiškog jedinstva – SKJ BiH biti Ismet Hušidić. Koaliciju „Zajedno za Veliku Kladušu“ predstavljat će Boris Horvat, dok će kandidat koalicije „NES-Zajedno“ biti Adis Džanić. Laburistička stranka Bosne i Hercegovine također je prijavila svog kandidata za načelničku poziciju čiji će identitet biti poznat javnosti u narednom periodu.

Kada je u pitanju učešće političkih subjekata za Općinsko vijeće općine Velika Kladuša, ovjereno je 10 političkih subjekata:

SDP – SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE

DNZ BIH – KRAJIŠKA STRANKA

SDA – STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE

NAŠA STRANKA

DEMOKRATSKA FRONTA – DF

LABURISTIČKA STRANKA BOSNE I HERCEGOVINE LABURISTI BIH

NAROD I PRAVDA (NIP)

STRANKA KRAJIŠKOG JEDINSTVA BIH – SKJ BIH

TEUFIK KANTAREVIĆ – NEZAVISNI KANDIDAT

NES-ZAJEDNO

alt

 Iz CIK-a BiH je saopćeno kako su zaprimljene ukupno 122 prijave političkih stranaka, od kojih je 117 zvanično ovjereno. Također, podneseno je 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata, od kojih je 146 ovjereno, uključujući 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina. Od 55 stranaka čija je ovjera odbijena, 10 je uložilo žalbu. Sud Bosne i Hercegovine je sve odluke Centralne izborne komisije BiH potvrdio. Zaprimljeno je i 59 prijava za ovjeru koalicija i 9 prijava za ovjeru listi nezavisnih kandidata, te su sve ovjerene, navedeno je.

Prilikom ovjere koalicija i nezavisnih kandidata, neke političke stranke i nezavisni kandidati učestvuju na izborima samo u okviru koalicije, odnosno liste nezavisnih kandidata. Tako da bi se na glasačkim listićima trebalo naći ukupno 300 političkih subjekata, ukoliko budu imali ovjerenu kandidatsku listu, odnosno 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 9 listi nezavisnih kandidata.

Od 26. juna do 08. jula 2024. godine se podnose kandidatske liste. 22. augusta 2024. godine ovjerene kandidatske liste će biti objavljene u dnevnoj štampi kao i u službenim novinama. Izborna kampanja počinje 6. septembra 2024. godine. Period predizborne šutnje počinje od 05. oktobra 2024. u 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 07. maj 2024. godine u 24.00 sata prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.406,088 birača. Državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori od dana raspisivanja izbora do 23. jula 2024. godine do 24:00 sata. Raseljene osobe, ukoliko žele izvršiti promjenu biračke opcije za Lokalne izbore 2024. godine, potrebno je da podnesu zahtjev nadležnom centru za birački spisak do 23. jula 2024. godine.

Izbori će biti održani u nedjelju 06. oktobra 2024. godine, a raspisani su za – 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,- 53 skupštine općina u Republici Srpskoj,- 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini,- 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine, – 10 skupština gradova u Rs,  – 31 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i- Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...