SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVIJET: Kako je crveni Fićo prkosno stao ispred tenka JNA (VIDEO)

Smrskan nasred ceste, Fićo je ušao u povijest i legendu te kolektivnu memoriju hrvatskog naroda

  • Sjećanje

  • 27. Jun. 2024  

  • 0

Na današnji dan 1991. godine tenkovi JNA izašli su na ulice Osijeka kako bi otvoreno demonstrirali moć. No njima se na putu našao jedan crveni Fićo, prkosno parkiran nasred ceste.

Naravno, maleni crveni Fićo bio je lak zalogaj za krupni tenk T-55, no prizor gaženja postao je jedan od najpoznatijih simbola prkosa prema moćnoj JNA iz prvih dana Domovinskog rata.

Snimka tenka koji gura prkosnog Fiću obišla je svijet i upozorila ga još jednom na zbivanja u Hrvatskoj.

Smrskan nasred ceste, Fićo je ušao u povijest i legendu te kolektivnu memoriju hrvatskog naroda i postao simbol otpora moćnoj armiji koja se uskoro svom silinom sručila na Hrvatsku, kao i na Bosnu i Hercegovinu...

Godine 2011. crveni Fićo dobio je spomenik u Osijeku koji podsjeća na odlučnost i otpor mlade države nasuprot sili i agresiji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...